Нужен е твърд ангажимент на ЕС за постигане на Целите на хилядолетието на ООН

Брюксел, Белгия /КРОСС/ Иновативни механизми за финансиране на развитието трябва да бъдат подкрепени от ЕС като най-големия световен донор, ако Целите на хилядолетието за развитие (ЦХР) трябва да бъдат изпълнени към 2015 г., настояват депутатите в резолюция, която беше приета във вторник в Страсбург.

При оставащи само пет години за изпълнение на ЦХР, депутатите очакват на Европейския съвет през юни 2010 г. "да бъде договорена амбициозна единна позиция на ЕС" преди срещата на ООН за ЦХР на 20-22 септември в Ню Йорк, която да доведе до нови, ориентирани към резултатите и измерими ангажименти. Преди десет години световните лидери се договориха за действия за изкореняване на бедността към 2015 г., определяйки цели на хилядолетието в 8 приоритетни области, като намаляване на бедността и глада с 50%, достъп до основно образование за всички, елиминиране на неравнопоставеността между половете и здравни въпроси.


Дори и в момента ЕС изостава от изпълнението на междинната цел от 0.56% и съществува реална опасност Целите на хилядолетието за развитие да не бъдат изпълнени, предупреждават депутатите. "Това, което искам да видя, е лидерство от страна на ЕС. Не просто определяне на минимални цели, по които може да се постигне съгласие, а ангажимент за отделяне на 0,7 % от брутния национален доход [на държавите членки], ангажимент за допълнително финансиране", каза по време на дебата в понеделник вечер докладчикът Michael Cashman (С&Д, Великобритания).


Дори и без допълнителни средства за финансиране на борбата срещу климатичните изменения и последиците от икономическата криза, според депутатите са необходими иновативни механизми за финансиране на ЦХР. ЕП настоява за:
облекчаване на тежестта на задълженията на най-слабо развитите държави, които са показали "добри резултати по отношение на отчетност, прозрачност и добро управление";
активно ограничаване на данъчните убежища, укриването на данъци и незаконните финансови потоци;
по-евтини паричните преводи от една държава в друга (за намаляване на разходите на емигрантите, които изпращат пари в своята държава).

Докладът призовава всички държави членки и Комисията да отделят поне 20% от всички разходи за развитие за образование и здравеопазване и да обърнат приоритетно внимание на здравословното състояние на майките и борбата срещу детската смъртност, по които напредъкът е недостатъчен.

"Политики за доброволно семейно планиране, безопасен аборт, лечение на болести, предавани по полов път, и осигуряването на доставки от животоспасяващи лекарства и противозачатъчни средства, включително презервативи", трябва да бъдат подкрепени от държавите членки и Комисията. 13% от всички смъртни случаи на майки в развиващите се страни се дължат на опасни аборти, като този процент е много по-голям в Африка, се отбелязва в доклада.


Европейският съвет трябва да определи в четвъртък позицията на ЕС по отношение на срещата за ЦХР в Ню Йорк на 20-22 септември, на основата на заключенията на Съвета на министрите по външни работи от 14 юни.

Докладът на ЕП беше приет с 353 гласа "за", 206 "против" и 75 "въздържали се".

/СС/

Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа