Дани Каназирева: Корупционните схеми нямат цвят

Пловдив /КРОСС/ Икономическите и лобистки интереси и корупционните схеми нямат цвят, явно те пробиват във всяко едно управление. Считам, че тук проф. Анна-Мария Борисова е подведена от администрацията, от един среден ешалон, който дълги години работи в министерството. Това съобщи за Информационна агенция КРОСС Дани Каназирева - общински съветник от ГЕРБ в Пловдив, относно казуса с предложението на министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова за увеличаване на държавния дял от бившата Окръжна болница в Пловдив /сега - МБАЛ Пловдив/, за сметка на дълговете й.

"Схемата започна през 2007 г. Тогава се променя текст в Закона, т.е. се създава допълнителен параграф в Закона за държавния бюджет, с който се създава привилегировано положение на държавата за увеличение на капитала в лечебните заведения. Изненадващо за мен е, че е точно в Закона за държавния бюджет, тъй като Търговският закон е този, който урежда въпроса с търговските дружества, увеличението на капитала и всичко, свързано с правата на акционерите. Законът за държавния бюджет пък изключва приложението на Търговския закон. След като се създава този лобистки текст, за мен, тъй като на първо място той е незаконосъобразен, т.е. противоречи на решение на Конституционния съд от 2001 г., тази схема започва да работи. Това става още по времето на министър Гайдарски. 2008 г. се прави опит за увеличение на капитала, като държавата следва да увеличи капитала си от 51 на 67%. По този начин тя придобива мнозинство от 2/3 и вече еднолично може да взима решения. От Министерството на здравеопазването се прави искане за създаване на публично-частно партньорство между болницата и частна фирма - "Норд инвест" ООД, като разпределението вътре на дяловете е такова, че болницата е с по-малко дялове, и съответно частната фирма - с по-големи дялове. След това се предлага апорта на огромни терени на болницата. Тъй като общините от Пловдивска област образуват блокираща квота, това предложение не минава. 2009 г. - няколко дни преди парламентарните избори, отново е входирано от Министерството на здравеопазването ново такова искане за стопяване на дела на общините и съответно на увеличение на капитала, то отново не е прието. За моя огромна изненада 2010 г. схемата се повтаря, като ако наложим протоколите от общото събрание, т.е. исканията на Министерството на здравеопазването, се вижда, че те са на принципа "копи-пейст", коментира Каназирева.
На въпрос защо приватизацията е "тайна", Каназирева отговори: "Факт е, че Окръжна болница е в забранителния списък за приватизация. Ако имаме приватизация, това е един публичен процес - има възможност за контрол и имаме конкуренция между дружества. Докато при "тайната" приватизация създаването на публично-частно партньорство е практика в жанра, т.е. класическият пример за заобикаляне на Закона за приватизация и следприватизационен контрол". Тя обясни, че в този случай има апортиране на обособени части, на имоти и активи на държавно, общинско или смесено дружество с частно такова, заобикаляйки Закона за приватизация. Още през 2008 г. медиите гръмват: "Тайна приватизация, подготвяна от министър Гайдарски", в последствие всичко минава и през останалите министри.
"Смятам да се добера до всички факти и да разплетем схемата докрай. Един път завинаги трябва да се сложи край на тази схема, тъй като дори сега общините да имат блокираща квота, няма гаранция, че след 6 месеца това пак няма да се случи", коментира Дани Каназирева. Тя добави: "Окончателното решение на Общинския съвет в Пловдив бе, че след като се съберат всички документи и материали по казуса за цялата тази схема, ще бъде сезиран и запознат министър-председателят г-н Борисов".

Станете почитател на Класа