Съветът за сигурност на ООН осъди насилието в Киргизстан

Ню Йорк, САЩ /КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН обсъди обстановката в Киргизстан и осъди насилието на междуетническа основа, отнело вече живота на най-малко 124 души, съобщава Дойче веле. В изявление на Съвета за сигурност, прочетено от неговия месечен председател, мексиканският посланик в ООН Клод Елер, се казва, че 15-те членове на Съвета осъждат повтарящите се действия на насилие в централноазиатската република и приканват към спокойствие и към завръщане към принципите на правовата държава, както и към мирно разрешаване на различията.
Членовете на Съвета за сигурност на ООН подчертават също така необходимостта от хуманитарна помощ на населението на Киргизстан.
Политическият директор на ООН Лин Пескоу предложи спешното създаване на хуманитарен коридор по въздух или суша за доставянето на храни и вода главно за населението на южния киргизстански град Ош. Очаква се тази седмица ООН да отправи призив към цял свят за оказване на хуманитарна помож за населението на бившата съветска република.

/ВС/

Станете почитател на Класа