Нацистки корени 1: Европейски политици с гени на предците си

Нацистки корени 1: Европейски политици с гени на предците си
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    06.10.2024
  • Share:

Ще припомня за министъра на външните работи на Литва Габриелюс Ландсбергис, чийто прадядо Витаунас Ландсбергис Жемкалнис е бил министър на инфраструктурата в литовското нацистко правителство през 1941 г., пише сръбското издание «Печат».

 

Същият е бил главен управляващ концлагерите в Литва, а и човекът, който подписва указа за национализация на еврейското имущество. За това през май тази година написа изданието Times of Israel, макар че «фактчекърите» от Фейсбук се опитват да спорят и с това, добавя авторът.

Предшественикът на ръководителя на литовското външно министерство Габриелус Ландсбергис, Витаутас Ландсбергис-Жамкалнис, през 1941 г. става министър на комуналните услуги в правителството, което сътрудничи на нацистите и участва пряко в създаването на концентрационни лагери, включително в Каунас.

Витаутас Ландсбергис-Жемкалнис също сътрудничи на нацистката тайна полиция Гестапо, а след войната бяга в Австралия. Той се завръща в СССР през 1959 г., след като предоставя информация за други избягали нацисти на съветските органи за сигурност.

Станете почитател на Класа