НАТО създава сухопътно командване във Финландия до границата с Русия

НАТО създава сухопътно командване във Финландия до границата с Русия
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    28.09.2024
  • Сподели:

Министърът на отбраната на Финландия Анти Хаканен и командващият финландската армия генерал-лейтенант Паси Валимаки дадоха пресконференция в град Микели, където е предложението да бъде разположено командването

НАТО ще създаде догодина ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия, което ще има за задача водене на сухопътните операции на алианса в Северна Европа в случай на военен конфликт, съобщи финландският министър на отбраната Анти Хякянен, предаде БТА.

Щабът във Финландия ще бъде разположен в град Микели, който се намира на около 300 км от Санкт Петербург, се казва в изявление на Министерството на отбраната на страната.

 

 

 

„Министерството на отбраната предложи щабът на сухопътното компонентно командване на НАТО (Multi Corps Land Component Command, MCLCC) да бъде разположен в Микели, където вече се намира щабът на финландските отбранителни сили“, се казва в съобщението.

Според финландския телевизионен канал MTV предложението вече е било одобрено. Съобщава се, че щабът ще бъде подчинен на съвместното командване на алианса в Норфолк.

Финландия се присъедини към НАТО на 4 април 2023 г. заедно с Швеция. Както заяви Владимир Путин в интервю за Дмитрий Кисельов, присъединяването на тези страни към алианса е безсмислена стъпка от гледна точка на гарантирането на националните интереси - в близост до границите им ще се появят руски войски и отбранителни системи.

Русия посочва безпрецедентната активност на НАТО в близост до западните граници. Алиансът разширява инициативите си и нарича това „възпиране на руската агресия“. Кремъл отбеляза, че Москва не заплашва никого, но няма да пренебрегне действия, потенциално опасни за нейните интереси.

Станете почитател на Класа