Израел предупреди Пентагона: Времето за дипломатическо решение с "Хизбула" безвъзвратно изтича

Израел предупреди Пентагона: Времето за дипломатическо решение с "Хизбула" безвъзвратно изтича
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    16.09.2024
  • Сподели:

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в понеделник, че прозорецът се затваря за дипломатическо решение на противопоставянето с подкрепяното от Иран движение Хизбула в Южен Ливан, цитира думите му "Ройтерс".

Забележките на Галант идват, когато специалният пратеник на Белия дом Амос Хохщайн посети Израел, за да обсъди кризата на северната граница, където израелските войски обменят ракетен огън със силите на Хизбула от месеци.

"Възможността за договорена рамка на северната арена се изчерпва", каза Галант на Остин в телефонен разговор, според изявление от неговия офис.

Докато Хизбула продължава да се обвързва с ислямисткото движение Хамас в Газа, където израелските сили са ангажирани от почти година, "траекторията е ясна", каза той.

Посещението на Хохщайн, който трябва да се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху, идва на фона на усилията за намиране на дипломатически път за излизане от кризата, която принуди десетки хиляди от двете страни на границата да напуснат домовете си.

В понеделник израелските медии съобщиха, че началникът на северното командване на армията е препоръчал бърза гранична операция за създаване на буферна зона в Южен Ливан.

Докато войната в Газа беше основният фокус на Израел след нападението на Хамас на 7 октомври миналата година, несигурната ситуация на север подхрани страховете от регионален конфликт, който може да засегне САЩ и Иран.

Ракетен обстрел от Хизбула в деня след 7 октомври откри най-новата фаза на конфликта и оттогава има ежедневен обмен на ракети, артилерийски огън и ракети, като израелските самолети нанасят удари дълбоко в ливанската територия.

Станете почитател на Класа