Екс-американски разузнавач: Пентагонът трябва да се страхува от руските кораби

Екс-американски разузнавач: Пентагонът трябва да се страхува от руските кораби
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.07.2024
  • Сподели:

Появата на руска военна флотилия край Куба трябва да разтревожи Пентагона, пише бившият американски разузнавач Ребека Кофлър в статия за Fox News. САЩ просто не са в състояние да прихванат хиперзвуковите ракети, които носят тези кораби.

 

 

Превод от Fox News, САЩ:

 

 

Наскоро близо до Куба се появиха руски военни кораби и атомна подводница.

Преди три седмици руска флотилия от военни кораби, включително атомна подводница, беше на по-малко от 50 километра от брега на Ки Ларго, Флорида. Пентагонът нарече събитието «непредставляващо заплаха».

Наистина ли?

Като бивш старши анализатор към Разузнавателното управление на Министерството на отбраната на САЩ (DIA), се специализирам в руската военна стратегия и плановете на руския президент Владимир Путин. По моя преценка може да се заключи с голяма увереност, че макар последните действия на Путин да не са непосредствено опасни, те представляват сериозна заплаха за САЩ

Ето защо:

Според руското министерство на отбраната руска военноморска група в състав ракетната фрегата «Адмирал Горшков», атомната подводница с крилати ракети «Казан», танкера «Пашин» и спасителния буксир «Николай Чикер» е изпълнявала задачи по «бойна служба».

Ракетната подводница от клас «Ясен-М» «Казан» носеше управляеми ракети с обсег 1800 километра. „Адмирал Горшков“ е способен да нанася удари на големи разстояния и да води противолодъчна борба.

Тези военни кораби, оборудвани с различни противокорабни и противоназемни оръжия, изпробваха противокорабни ракети в Атлантическия океан срещу цели на разстояние над 500 километра.

И двата руски кораба са способни да носят крилата ракета 3М-54 «Калибър НК» с обсег от 1800 километра, противокорабна ракета П-800 «Оникс» и хиперзвуковата противокорабна ракета 3М-22 «Циркон».

«Циркон» 3M22 или СС-N-3 според класификацията на НАТО е хиперзвукова ракета с прямоточен въздушно-реактивен двигател с обсег на действие 1000 километра и скорост девет пъти по-висока от скоростта на звука.

„Циркон“, разработен по указания на Владимир Путин, е оръжие от ново поколение, чиято основна цел е да преодолее противоракетната отбрана на САЩ.

Изработен е в морски и наземни версии и има висока кинетична енергия, достатъчна за унищожаване на дълбоководни и защитени цели. Неговата хиперзвукова скорост и способността му да лети на ниска височина и да маневрира по време на полета го правят изключително труден за откриване от системите за предупреждение за ракети като радари или сателити.

Неспособността на настоящите американски и западни системи да прихващат хиперзвукови ракети като «Циркон» представлява сериозна заплаха. Още повече, че САЩ нямат такива бойни способности. Русия и Китай са далеч пред нас в областта на хиперзвука.

Друг аспект на заплахата е, че Русия има най-тихите подводници в света, които не винаги се откриват от американските системи.

През 2012 г. руска атомна ударна подводница от клас „Акула“ действаше край нашите брегове в Мексиканския залив в продължение на няколко седмици.

Въоръжена с крилати ракети с голям обсег, «Акула» се движеше през тези води незабелязано, докато не напусна региона.

Този патрул на руски военен кораб край нашите брегове разкри недостатъците в способностите и доктрината на САЩ за борба с подводници. Инцидентът предизвика сериозна загриженост сред командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка, което има за задача да защитава Съединените щати и Канада от чуждестранни ракетни удари. По това време информирах високопоставени военни лица за нарастващата руска заплаха.

Борбата с подводниците е неразделна част от военната стратегия на Русия, която има за цел да не позволи намесата на САЩ в конфликт като украинския. Унищожаването на подводните кабели – физическата инфраструктура, състояща се от фиброоптични комуникационни линии, които пренасят глобалния интернет трафик – е основната мисия на руските подводни военни средства.

Ако дигиталните комуникации бъдат ликвидирани, не само банкоматите ще престанат да действат, но и всичко, което разчита в работата си на интернет, което включва практически всеки аспект от нашето ежедневие, от банкирането и финансите до транспорта, здравеопазването и спешните услуги.

Всичко ще престане да действа.

Днес Русия има способността да нанесе удар по всяка американска цел от дистанция, тоест без да е необходимо да навлиза в суверенното въздушно пространство на САЩ или нашите териториални води.

Важно е да се прави разлика между действителните военни способности и намеренията за използването им.

Путин няма планове да удари САЩ със стратегически оръжия като «Циркон».

Такива способности са предназначени само за използване по време на война.

Проблемът е, че Русия вече счита, че е във война с нас — прокси война за Украйна, която Москва разглежда като част от руския стратегически периметър за сигурност.

Путин вероятно ще предприеме крайни мерки, включително влизане във война с нас и прекрачване на ядрения праг, за да наложи своята версия на доктрината Монро.

Ето защо, предразположена към най-лошия сценарий, Русия ще приложи доктрината «да се държи американската територия под заплаха“.

Неслучайно Москва разполага военноморски и авиационни средства за далечни разстояния близо до нашите граници, симулирайки атаки срещу американски цели.

Администрацията на Байдън, заслепена от омразата си към Путин, не желае да си сътрудничи с „бившия“ шеф на шпионажа на КГБ. А Кремъл не бърза да си има работа с Белия дом, защото не счита явно отслабения психически и физически Байдън за лидер, който управлява Америка и има силата да сключва сделки.

Путин има план да воюва и да спечели войната със Съединените щати.

Но ние нямаме такъв план.

Пентагонът не само няма такъв план, но дори не си е направил труда да развие хиперзвукови способности, които биха могли да съответстват (или за предпочитане да надвишат) възможностите на Русия или Китай — въпреки милиардите долари на данъкоплатците в САЩ, изливани в нашия военен бюджет всяка година.

Вместо това той налива милиарди в обречения конфликт в Украйна и отклонява военно оборудване, предназначено за Израел и съюзниците от НАТО.

Нашите лидери омаловажаваха руската заплаха в продължение на поне десетилетие, избирайки да се присмиват на руската армия и да определят Путин като враг.

В същото време оставят родината ни уязвима, вместо да разработят мерки за противодействие на руския военен арсенал.

В резултат на това Путин сега има стратегически способности, които намалиха пространството за вземане на решения на президента на САЩ по време на криза до опасно ниски нива.

Всичко това е в резултат на професионалното бездействие и некомпетентността на Пентагона и Белия дом.
Сигурността на Америка започва с избора на компетентни лица, вземащи решения.

Станете почитател на Класа