САЩ ще продадат на Тайван боеприпаси за 440 млн. долара

САЩ ще продадат на Тайван боеприпаси за 440 млн. долара
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.06.2023
  • Сподели:

Държавният департамент на САЩ е одобрил две потенциални сделки, включващи продажба на боеприпаси и подкрепа за логистични доставки на Тайван на стойност до 440 милиона долара, съобщава "Ройтерс", цитирайки изявление на Пентагона от четвъртък.

 

 

 

Тайван поискал да закупи боеприпаси на стойност около 332,2 милиона долара и логистична поддръжка на стойност около 108 милиона долара.

Основните изпълнители на сделките ще бъдат Alliant Techsystems Operations и General Dynamics, както е посочено в съобщението.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона уведоми Конгреса за двете възможни продажби през четвъртък, цитира news.bg.

Също така, в четвъртък Народната освободителна армия на Китай заяви, че е "уверена и способна да смаже" всякакви опити за подсигуряване на независимостта на Тайван, включително "опити за външна намеса". Това бе подчертано от китайското министерство на отбраната.

Тази позиция на военното ведомство идва в отговор на Закона за разрешение за национална отбрана на Съединените щати за 2024 година, който в момента се разглежда в Конгреса.

Съгласно законопроекта, Вашингтон трябва да създаде "всеобхватна програма за обучение, консултиране и институционално изграждане на капацитета на военните сили на Тайван" и да разшири сътрудничеството си в областта на военните дейности в киберсигурността.

Тайван се намира под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия.

 
 

Станете почитател на Класа