Мецола: ЕС може да започне преговори за членство на Украйна през декември

Мецола: ЕС може да започне преговори за членство на Украйна през декември
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.06.2023
  • Сподели:

Европейският съюз може да започне преговори за членство на Украйна през декември, ако страната изпълни всички необходими критерии.

 

 

Съответното изявление направи председателят на Европейския парламент Роберта Мецола днес в Брюксел по време на пресконференция след среща с държавни и правителствени ръководители на ЕС, отговаряйки на въпрос на кореспондент на Ukrinform.

„Ясно е, че преговорите за присъединяване трябва да започнат още тази година. Така че нашата надежда е, че Европейският съвет през декември ще бъде мястото, където тази стъпка може да бъде направена. И много ясно заявявам, че всяка страна има свой собствен път", каза Мецола .

Тя отбеляза, че нейната позиция, както и позицията на Европейския парламент, са много ясни: когато се извършат реформи, по-специално в съдебната система, в областта на свободата на медиите или защитата на малцинствата, тогава ЕС трябва да предприеме еквивалентна стъпка, за да признае тези усилия.

„Бих казалa, че страната има импулс и този импулс няма да спре и нашата подкрепа също няма да спре“, добави тя.

Както беше съобщено, срещата на върха на ЕС се провежда в Брюксел на 29-30 юни, като първа точка в дневния ред е ситуацията в Украйна и съдействието на ЕС за зачитане на правото ѝ на самоотбрана срещу руската агресия.

Украйна последователно изпълнява седемте препоръки на Европейската комисия за реформи по пътя си към членство и се надява да получи положителна оценка на тези усилия по време на есенния доклад на Европейската комисия за разширяването. Това трябва да отвори възможността Украйна и ЕС да решат да започнат преговори за членство на Украйна в ЕС до края на тази година.

 
 

Станете почитател на Класа