Путин: В Русия неуважението към Корана е престъпление, за разлика от други страни

Путин: В Русия неуважението към Корана е престъпление, за разлика от други страни
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.06.2023
  • Сподели:

Русия дълбоко уважава Корана и религиозните чувства на мюсюлманите, неуважението към тази свещена книга в Руската федерация е престъпление. Това заяви руският президент Владимир Путин, като подчерта, че тази практика не е разпространена във всички страни. По-рано днес в центъра на Стокхолм  с разрешение на полицията се проведе акция по изгаряне на Корана, съобщава ТАСС.

 

 

„Това е светиня за мюсюлманите и за всички останали е светиня. Знаем, че в другите държави постъпват по друг начин – не уважават религиозните чувства на хората и казват, че това не е престъпление“, заяви руският президент по време на посещение в джамията "Джума" в Дербент.

"У нас това е престъпление - и по Конституция, и по член 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация. Това е престъпление - неуважение и разпалване на междурелигиозна омраза", каза Путин. „Ние винаги ще се придържаме към тези законодателни правила“, увери той.

Руският лидер подчерта, че взаимното уважение и отношение като между братя на християни и мюсюлмани укрепва единството на народа на Русия. „Слава Богу, благодарение на такива духовници като вас имаме силен междурелигиозен, междуконфесионален мир в страната“, обърна се Путин към председателя на Дербентската джамия "Джума" Сейдяхя Сеидов. Патриархът на Москва и цяла Русия също учи православните християни да поддържат това състояние и през цялото време ни казва: „Мюсюлманите са наши братя“. Това е така и това укрепва единството на нашия народ – многонационален, многоконфесионален, но единен“, подчерта руският лидер.

Путин също поздрави всички мюсюлмани в Русия за Курбан Байрам. „Всичко ще бъде наред. Днес всички мюсюлмани празнуват този празник, така че, разбира се, тъй като съм в джамията тук, искам да поздравя вас и всички мюсюлмани в Русия с този велик празник и да ви пожелая здраве“, каза той. Сеидов подари на президента том от Корана. „Много ви благодаря за този подарък. Той със сигурност ще намери своето място в Кремъл“, увери Путин.

По-рано днес в центъра на Стокхолм  с разрешение на полицията се проведе акция по изгаряне на Корана. Нейният организатор, 37-годишният имигрант от Ирак Салван Момика, на когото преди това беше отказано провеждане на подобна демонстрация, изтръгна страници от свещената книга на мюсюлманите и я подпали. Преди това той постави свински бекон върху копие на книгата, което е особено обиден жест за вярващите, добавя ТАСС.

Станете почитател на Класа