Бумерангът се стовари по украинските бежанци в Литва

Бумерангът се стовари по украинските бежанци в Литва
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2023
  • Сподели:

Управляващото мнозинство в Сейма на Литва осъди плановете за проверка на владеенето на литовски език на бежанците от Украйна, работещи в Литва, тъй като за властите е изгодно да има неграмотни чужденци, счита депутатът Ремигиус Земайтайтис

 

 

Бумерангът се стовари по украинските бежанци в Литва

 

 

„Съгласно Закона за държавния език на Република Литва, всеки гражданин има право да общува, да бъде обслужван и да получава информация на литовски език. На тази база всички чужденци, които пристигат в Литва, за да работят, трябва да положат изпит по литовски език“, написа Земайтайтис в социалните мрежи.

В началото на април Държавният инспекторат по литовския език обяви, че украинските бежанци, живеещи и работещи в Литва, ще трябва да потвърдят официално знанията си по литовски през март 2024 г., в противен случай техните работодатели ще бъдат изправени пред санкции. Това съобщи Sputnik | Новини.

Министърът на икономиката и иновациите Аушрин Армоните публикува копие от документа в социалните мрежи.

На свой ред председателят на Държавния инспекторат по литовския език Аудриус ​​Валотка, който се изказа остро за украинците, които не знаят литовски и настоя за задължителното му изучаване, подчерта, че подобна инициатива е проява на загриженост за бежанците. А познаването на литовски ще им помогне да се „интегрират напълно“ в живота в страната.

Но председателят на Сейма Виктория Кмилите-Нилсен, коментирайки инициативата, каза, че тези планове са в противоречие с реалността. А премиерът Ингрида Симоните изложи мнението си, че изпита на украинците за владеене на литовски е „неуважение към бежанците“ и добави, че този въпрос ще бъде изяснен чрез инспекцията.

Жемайтитис обаче отбеляза, че всеки трябва да спазва законовите актове.

„Вземайки предвид военния конфликт, изключение беше направено само за бежанците от Украйна, на които бяха дадени 24 месеца да учат и да положат изпита. А защо на украинските бежанци? С какво са по-различни от бежанците от Сирия?“, пита политикът.

Според него управляващото мнозинство не може да обясни на хората защо е необходим един или друг изпит.

„Доколкото разбирам, Шимоните, Чмилите-Нилсен, Армонайте и компанията искат да имат колкото се може повече неграмотни чужденц, а предприемачите под патронажа на техните партии да получават повече печалба? Морал или неуважение? По-скоро това е просто бизнес“, смята Земайтайтис.

Според председателя на Държавния инспекторат по литовския език потокът от украински мигранти „промени езиковата ситуация“ в републиката, това предизвиква безпокойство в обществото и възникват нови предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени.

Той отбеляза още, че инспекторатът се оплаква, че бежанците на работните си места не говорят литовски с местните.

Езиковата дискриминация, която преобладава в Украйна по отношение на руския език, се стовари върху украинците в Литва като бумеранг.

Под формата на приблизително същото законодателство, което беше наложено на всички в Украйна, независимо от техния роден език.

Е, сега украинските заселници получиха възможността сами да усетят как е да те набутат във воденичните камъни на езиковата политика.

 

Източник: Одна Родина

 

ПП

 

Станете почитател на Класа