Останаха 10 дена: Назоваха датата на украинското настъпление и новите граници на Украйна

Останаха 10 дена: Назоваха датата на украинското настъпление и новите граници на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.04.2023
  • Сподели:

Вашингтон възнамерява да сложи край на войната, като раздели Украйна и Полша погълне западната й част. Какво ще вземе Русия?

 

 

Шило в торба

Най-очевидното предположение, което политическите анализатори направиха във връзка с неотдавнашното посещение на „президента“ Зеленски във Варшава, започва да се сбъдва. Киевският режим се готви да придаде западните региони на Украйна към Полша - по-специално Лвовската, Волинската и Ровненската области.

В полската преса изтече информация, че именно тази тема са обсъждали във Варшава Зеленски и полският президент Анджей Дуда. И не говорим за теоретични планове, а за моментни мерки, свързани с разбирането, че шумно обявеното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна със сигурност ще затъне, а Русия така или иначе ще спечели.

Съединените щати, които, както се оказва, първоначално, още в средата на 2022 г., са били авторите на този план, остава само един въпрос: до каква линия ще достигне руската армия, преди Русия да е готова да обсъжда някакъв вид мир план, който предвижда разделянето на Украйна?

Потвърждение на тези изводи е много необикновена статия в полското издание Niezależny Dziennik Polityczny, което, базирайки се на свои източници, пише, че Зеленски и Дуда са обсъждали план за влизане на Украйна или по-скоро на това, което е останало от нея, в Полша. И всичко това с благословията на САЩ.

Изданието открито съобщава, че Зеленски по време на пътуване до Варшава е получил „последен шанс“ от президента Дуда да започне контранастъпление. В тази връзка трябва да се отбележи, че до изпълнението на този план остават само няколко седмици, ако не и дни, тъй като пролетното размразяване си отива, а киевският режим отдавна тръби за предстояща „контраатака“.

Niezależny Dziennik Polityczny обяснява какво точно е повлияло на решението на Зеленски да предаде Западна Украйна на Полша:

"Първо, плачевното положение на фронта: загубите са непропорционално големи, западните оръжия са краткотрайни и или стават мишени за руските ракети, или се провалят поради възрастта си. Най-важното е, че САЩ вече изискват плащане за заеми, наета военна техника и доставки."

Изданието отбелязва, че под ръководството на Зеленски външният дълг на Украйна е надхвърлил 150 милиарда долара.

Полското издание отбелязва, че само желанието на САЩ и ЕС да върнат огромните пари, вложени в Украйна (и нищо друго), е в основата на вече взетото решение да се вземе Западна Украйна като компенсация за парите, похарчени от Запада за войната.

Още повече, че тази компенсация ще отиде в сметките на Полша за нейните „посреднически усилия“ между САЩ и Украйна. Сега се дава последен шанс на Зеленски да изгони руснаците от Украйна, в противен случай планът за разделяне на страната влиза в сила.

"Всички чакат Украйна да спечели конфликта, дори не заради фалшиви претексти, че ако Русия победи, Путин няма да се спре с Украйна и ще атакува страните от НАТО. Сметката тук е друга и проста: ако Украйна загуби войната, няма да има кой да плати сметките", пише откровено Niezależny Dziennik Polityczny.

Продължение на диалога

Сега, по данни на полската преса, стана известно, че през август миналата година Анджей Дуда е посетил Киев именно като емисар от Вашингтон, предлагайки на Зеленски стратегически американски план за бъдещето на Украйна. Niezalezny Dziennik Polityczny съобщава:

"Според този план на Полша беше отредена специална роля в началото на въоръжения конфликт в Украйна - като партньор, приятел и поддръжник, а всъщност - посредник между Вашингтон и Киев, с последващото предаване на територията на Западна Украйна в замяна на посреднически услуги".

"В този исторически ден Зеленски получи безпрецедентно предложение - неограничена помощ и подкрепа в замяна на връщането на регионите Волин, Ровно и Лвов - бившите източни креси на Полша. Тогава Зеленски не отказа, но и не направи решителна стъпка", пише изданието.

Но дори и тогава президентът на Украйна, в отговор на американо-полското предложение, направи много. Полските граждани получиха същите права като местните украинци. Освен това те получиха правото да заемат ръководни длъжности в държавния апарат на Украйна. А полският бизнес получи възможност да придобие активи на украински предприятия.

Сегашното посещение на Зеленски във Варшава се превърна в част от делото, замислено от американците, за което Дуда дойде в Киев през август миналата година. Замислено, но недоведено до край. И сега Зеленски е принуден да го завърши.

„Знаейки предварително, че обявеното контранастъпление е обречено на провал, а натискът на САЩ се засилва, Зеленски взе единственото правилно решение: той се върна към темата на първата си среща с Анджей Дуда и реши да даде на Полша западната част на Украйна. Той отново предложи на полския бизнес да купи най-големите украински предприятия в замяна на изплащане на външния държавен дълг на Украйна".

"Зеленски е наясно, че в момента е мразен не само от собствения си народ, но и от всички, които са инвестирали в него като печеливш проект. И докато е в бункера и под охрана, той все още може да се скрие от хората".

"Но той не може да се скрие от САЩ, което означава, че трябва да намери средства за уреждане на сметки със САЩ и ЕС на всяка цена, дори чрез териториални отстъпки“, казва Niezależny Dziennik Polityczny.

Американска измама

САЩ също започнаха информационна подготовка за разчленяването на Украйна по собствен план. Почти едновременно с публикациите в полската преса водещият американски „мозъчен тръст“ Rand Corporation, превърнал се в табло за обяви от името на американския истаблишмънт, публикува „аналитична“ статия под характерното заглавие „Европа е главният съюзник на Украйна“. Ранд пише:

"Докато САЩ са основният военен поддръжник на Украйна, Европа споделя цялостната тежест на войната. Бъдещето на Украйна е в Европа".

И по-нататък:

"Преди войната много европейци бяха разочаровани от успехите на Украйна. Според индекса за корупция на Transparency International страната е оценена доста зле. Олигарсите удушиха икономиката и подкупиха парламента..."

"Членството на Украйна в НАТО и Европейския съюз беше някъде зад хоризонта. Агресията на Русия и смелата съпротива на Украйна промениха мнението", пишат те.

Ранд не пише нищо за Полша. Но е ясно, че в контекста на горното Украйна се е превърнала в „модел на демокрация“ и следователно, според тях, е готова да стане член на клуба на „цивилизованите страни“.

Стрелочник

Полша, която през цялото време се опитваше да се представи като самостоятелен играч във войната в Украйна, просто изпълнява ролята, поверена й от американците в разчленяването на незалежната.

Тя е избрана за тази роля от хегемона единствено, защото тя отговаря на историческите експанзионистични стремежи на Варшава и традиционната русофобия на полския елит.

Що се отнася до Зеленски, той се оказа последният в общия американски проект "анти-Русия", тъй като не може да се отърве от американската кука по никакъв начин и е принуден да продължи антируската реторика, изпращайки нови и нови хиляди украинци до смърт.

Прословутата контраофанзива, която полската преса нарича "последния шанс", даден от Дуда на Зеленски, ще се превърне в месомелачка за въоръжените сили на Украйна единствено заради това, че шефът на киевския режим оправдава оказаното "високо доверие" в него от американците и поляците.

При това положение той дори не може да предложи на Русия да го пусне „по приятелски“ в Полша с парче от Западна Украйна. Той е длъжен да убие още стотици хиляди украинци, за да започне да работи "мирният план" на САЩ. И изглежда като някакъв сатанински ритуал. Не е ли това смисълът?

Никой не се съмнява в победата на Русия. И следователно, въпреки че все още не са загубили всичко, Съединените щати се опитват да сложат край на войната в Украйна, като избутат това, което е останало от нея, в Полша.

За Вашингтон и основния му европейски съюзник в украинската война – Полша, това би бил най-добрият изход: Варшава ще получи желаните си „Източни креси“; парчето Западна Украйна, оставено от киевския режим, погълнато от Варшава, ще получи реална защита от Полша и НАТО, ставайки едновременно член на ЕС и член на Северноатлантическия алианс; а Вашингтон ще сложи край на войната в Украйна, която черпи огромни средства и заплашва да завърши с голямо военно-политическо и икономическо фиаско за САЩ и Запада.

Уравнение с едно неизвестно

Но един въпрос остава неразрешен за Съединените щати: никой във Вашингтон не знае къде Русия е готова да спре, когато става въпрос за истинското разделяне на Украйна. Освен това, доколкото ни е известно, никой официално не се е обърнал към Русия с предложение за мирни преговори и още повече с конкретни мирни условия.

Засега виждаме, че Москва е подло информирана за възможността за диалог, но в същото време сме подложени на тест за военна сила. Ясно е, че в интерес на САЩ и Полша е до началото на някакъв диалог руските войски да останат поне там, където са сега, а не да се придвижват по-нататък на запад.

Именно за възпиране на руските войски, които, както очакват американците, ще преодолят украинската „контраофанзива“ и ще продължат настъплението си, САЩ планират мащабни учения Defender-23 от 22 април.

От Пентагона съобщиха, че в тях ще участват „около 9000 американски военнослужещи и около 17 000 военнослужещи от 26 страни – съюзници и партньори“, „около 7000 единици техника вече са изпратени на европейския театър на военните действия от САЩ. " По време на Defender-23 „ще бъдат използвани около 13 000 единици оборудване, събрано от предварително подготвени запаси“.

Тези маневри изглежда служат като "предпазна възглавница" за Киев, в случай че контранастъплението му се провали. В критична за Киев ситуация силите, участващи в Defender-23, могат да се обявят за „миротворци“, за да спрат руснаците и да задържат определена част от територията, която ще бъде присъединена към Полша.

Какво от това?

Но дали Русия ще бъде доволна от такъв план? Досега никой не е молил Москва и най-вероятно няма да направи това, докато не смажем опитите на въоръжените сили на Украйна да покажат, че все още са способни на нещо. И е много вероятно въоръжените сили на Украйна да започнат активни настъпателни действия след 22 април, когато ще бъдат разгърнати сили за ученията Defender-23.

 

 

 

Игор Пшеничников, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа