New York Times: Зеленски умира, а ракетите на НАТО летят към Кремъл: На Запад озвучиха плановете

New York Times: Зеленски умира, а ракетите на НАТО летят към Кремъл: На Запад озвучиха плановете
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.04.2023
  • Сподели:

New York Times публикува няколко странни сценария за развитието на спецоперация в Украйна. „Смъртта на Зеленски“, „внезапната смърт на Владимир Путин“, „смяна на руското военно ръководство“, „ракетна атака срещу Кремъл“... Четири предсказания – кое по-изненадващо от другото. Какво се крие зад това и колко реалистични са прогнозите, разбра телевизионният канал "Цариград".

 

 

Краят на март и началото на април 2023 г. смело може да се нарече „сезонът на сливите“. Течове на информация от висши американски военни служби следват едно след друго.

На 12 април най-влиятелното американско издание New York Times избухна с поредната порция "пържени факти". Съдейки по публикацията, развитието на руско-украинския конфликт може да върви по четири сценария, които при по-внимателно разглеждане започват да изглеждат само като извинение за „хайп“ или на руски – нездравословен шум.

Фантазия и реалност

Основният въпрос, който възниква при четене на материала на New York Times, е защо изобщо се е появил? В края на краищата, според авторите на статията, американските разузнавателни служби разглеждат резултата от всеки от четирите сценария изключително многостранно - от неконтролирана ескалация на военните действия до началото на преговорния процес с последващо примирие.

С други думи, резултатът тук може да бъде абсолютно всякакъв. Така че струваше ли си да счупим копията? Въпреки това ще разгледаме всеки от вариантите поотделно, а първата точка ще бъде ... смъртта на Владимир Зеленски.

Бързам да разстроя всички, които се надяват, че тази "неприятност" по някакъв начин ще повлияе на случващото се. Русия вече имаше много възможности да изпрати украинския президент на среща с Бандера - всички тези негови демонстративни пътувания на фронта или в същия Херсон не можеха да не бъдат наблюдавани от руското военно-политическо ръководство.

И ако решението за ликвидиране на настоящия лидер на киевската хунта не е взето, тогава има огромна вероятност лидерът там изобщо да не е пан Зе и неговото изчезване от сцената няма да повлияе на абсолютно нищо.

Няма да го има Зеленски – ще има някой друг, също толкова русофобски настроен, а може би още по-неудържим в желанието си да спечели военна победа над Русия. Зеленски поне е предсказуем, няма причина да го умножаваме по нула.

Въпреки това, сегашните му покровители също могат да направят това, но, повтарям, такъв сценарий няма да повлияе на хода на СВО. Така че първата точка се изтрива. Освен ако, разбира се, западните куратори на Зеленски не са решили да го пожертват, за да имат причина да се откажат от конфронтацията с Русия. Да си кажат, няма човек - няма проблем.

Хипотетична "смърт" на Владимир Путин? А защо? Светът вече е толкова "напълнен" с всякакви конспиративни теории за руския лидер, че няма никакъв смисъл да се обмисля още една от тях. Както обаче е и тезата за уж „смяна на командването на въоръжените сили на Русия“.

Тези, които повдигат тази тема, трябва да разберат, че става дума за евентуален военен преврат, за който нямаме предпоставки. Да, спецоперацията не върви толкова бързо, колкото ни се иска, но върви като онези „божии мелници“, които мелят бавно, но фино. И ако имаше някои грешки в планирането й от самото начало, те със сигурност бяха взети под внимание. Като цяло, още две позиции - за нищо.

Кремъл атакуван?

Но може да се спекулира за възможен удар срещу Кремъл като център за вземане на решения и основен символ на руската мощ. Освен това украински БЛА вече са забелязани на едно от летищата на нашата стратегическа авиация.

На първо място, тук трябва да се отбележи, че Москва е може би най-защитеният град от въздушни удари в света. Традициите на противовъздушната отбрана на столицата са стари, родени в годините на началото на Великата отечествена война, а след това и на Студената война. Така че потенциална атака, особено срещу Кремъл, най-вероятно няма да завърши с нищо.

Друго нещо е, че въоръжените сили на Украйна могат да се решат на тази стъпка, дори само от желание да демонстрират своята решителност в борбата срещу Московия, независимо от последствията, които ще станат наистина трагични за Украйна. Няма да фантазирам, просто ще ви напомня, че тактическите ядрени оръжия не са оръжия за масово унищожение, а оръжия на бойното поле ...

Дали да се вярва на думата на "джентълмените" ?

И наистина, каква е причината за поредицата от предполагаеми изтичания, които стават обществено достояние отново и отново? Струва ли си да се вярва на информацията, която съдържат? Трудно е да си представим, че всички те са били случайни...

Професорът от Дипломатическата академия към Министерството на външните работи на Русия, ръководителят на Центъра за военнодипломатически анализ на Лигата на военните дипломати Владимир Винокуров, към когото се обърнахме с тези въпроси , смята, че много неща в тези "течове" изглеждат странни. Много, но не всички.

"Тези "течове" наистина развълнуваха експертната общност - международни дипломати, учени...", казва той.

"Започнаха да се появяват напълно различни, често противоречиви гледни точки. Ако тази информация наистина отговаря на грифа „Строго секретно“, то тя съдържа много съмнителни точки и в тази връзка има мнение, че това е „дезинформация“. Защо всичко това изглежда двусмислено? Защото на повърхността имаше твърде изобилен, огромен материал", обяснява Винокуров.

"Някои факти не са под съмнение, но много предизвикват само усмивка. Например удар по Кремъл и смъртта на един от държавните лидери", каза ветеранът на военната дипломация.

Събеседникът на Цариград смята, че този вид "напълване" на различни и многовекторни материали, чак до резултатите от подслушването, не може да бъде организирано от някакъв единен "отдел за дезинформация", както беше направено в навечерието на Великата Отечествена война от германския "Абвер", и че всяка позиция трябва да бъде насочена.

Например прословутите „четири сценария“, които са споменати в началото на тази статия, Владимир Винокуров смята за обичайното желание на журналистите да се рекламират.

Какво следва от това?

Докато военните действия продължават, срещу Русия ще се води информационна война. И за да спечелите не само на бойните полета, но и на медийния фронт, трябва много внимателно да се отнасяте към всички видове „пълнеж“, като внимателно отделяте зърната на истината от плявата на „дезинформацията“.

Само такъв модел на отношение към многобройните "сензационни изтичания" може да спаси руското общество от прекомерна нервност и дори от паника. Нашият враг е силен и изтънчен във всякакви методи за въздействие върху Русия, но в същото време винаги трябва да помним, че всички ние не сме стадо лековерни глупаци, а народ, който е победил много врагове. Да помним и да победим отново.

 

 

 

Алгирдас Микулскис, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа