Секретарят на СНСО на Украйна: „Не виждаме причина да твърдим, че се готви мащабна офанзива срещу Украйна“

Секретарят на СНСО на Украйна: „Не виждаме причина да твърдим, че се готви мащабна офанзива срещу Украйна“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.01.2022
  • Сподели:

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, Алексей Данилов, заяви в понеделник, че Киев не вижда причина да се говори, че има подготовка за мащабна офанзива срещу страната.


"Такава офанзива е дори физически невъзможна. Има ли движение на руски войски на тяхна територия? Да, има и не е новина за нас. Може би е новина за нашите чуждестранни партньори", каза той.


По повод съобщенията за възможна руска намеса Данилов подчерта, че няма причина за паника. „Искам да отбележа, че напоследък у нас има много новинарски събития. Много паравоенна измислица се появява в медиите. Искам да призова всички вас, приятели и колеги, да намалите интензивността, която съществува днес, ситуацията, която съществува. Напълно ни е ясно, към днешна дата няма причина да се паникьосваме", заяви той.


В същото време Данилов подчерта, че не виждат масово изтегляне на дипломати на чужди държави от Киев. „Към днешна дата имаме информация за три посолства на САЩ, Обединеното кралство и Австралия, 49 дипломатически мисии не участват", каза той.


Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира изказването на Данилов. „Всичко е логично. Репортаж в продължение на няколко години за „руските танкове в Украйна", въвеждане на термина „страна-агресор", пренаписване на всички закони, искане на санкции и пари за отбрана всеки ден и след това искане до медиите „да не всяваме паника", написа говорителката в своя Telegram канал.

Станете почитател на Класа