НАТО привежда силите в готовност и изпраща войски в България и Източна Европа

НАТО привежда силите в готовност и изпраща войски в България и Източна Европа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.01.2022
  • Сподели:

Северноатлантическият алианс на своя ресурс nato.net съобщава за прехвърляне на силите в състояние на бойна готовност и изпращане на допълнителни части в Източна Европа за укрепване на отбраната на съюзническите страни. Причината за подобни спешни действия е, че според НАТО Русия продължава да струпва военни мускули „в и около Украйна“.

 

НАТО привежда силите в готовност и изпраща войски в България и Източна Европа

 

Например Дания изпраща фрегата в Балтийско море и планира да изпрати четири бойни самолета F-16 в Литва. Испания също изпраща своя флот за укрепване на способностите на западния блок и обмисля разполагането на изтребители в България. Франция възнамерява да изпрати войски в Румъния под егидата на Северноатлантическия алианс.

 

Освен това Холандия ще изпрати два F-35 в България през април тази година в подкрепа на мисията на НАТО за въздушно патрулиране в региона, както и един кораб и наземни бойни екипи за Силите за бързо реагиране на алианса.

Вашингтон обяви и възможността за изпращане на допълнителни контингенти в Източна Европа.

 

«НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита на своите съюзници, включително чрез укрепване на източното крило на алианса. Винаги ще реагираме на всеки спад в сигурността, включително чрез укрепване на нашата колективна отбрана», това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа