„Украйна трябва да направи едно голямо нещо, преди да може да бъде допусната в НАТО“

„Украйна трябва да направи едно голямо нещо, преди да може да бъде допусната в НАТО“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.01.2022
  • Сподели:

Външният министър на Унгария предложи съвети на украинското правителство за присъединяване към НАТО, заявявайки, че то трябва да зачита по-добре правата на малцинственото население, ако иска евентуално да бъде допуснато във военния блок.


В интервю, публикувано в четвъртък, Петер Сиярто каза, че Киев все още има много въпроси за решаване, преди да може да бъде въведен в НАТО. „Украинците трябва да направят много сериозни промени, ако сериозно мислят за евроатлантическата интеграция. Мога да говоря конкретно за една област: зачитането на правата на националните малцинства. Защото в момента Украйна има много проблеми там."


Той поясни, че Будапеща не е доволна от това как се третират етническите малцинства в Украйна. „Нарушава се правото им на образование на родния им език и използването му в администрацията, културата и религията. Законът, който забранява на хора с двойно гражданство да заемат публична длъжност, е антидемократичен. Разбираме предизвикателствата, с които се справя Украйна, нейната борба за суверенитет и териториална цялост, но никога няма да приемем този подход към националните малцинства".


Преброяване, направено през 2001 г., показва, че около 77,8% от населението на Украйна са етнически украинци. Най-големите малцинствени групи са руснаци (17,3%), беларуси (0,6%), молдовци (0,5%), кримски татари (0,5%) и българи (0,4%). През 2010 г. трябваше да бъде направено друго преброяване, но то беше отложено за 2020 г., а след това отново отложено. През 2020 г. служител заяви, че това няма да се случи и през 2021 г., като каза, че преброяването е „скъпо удоволствие".


Сиярто и по-рано критикува Киев за нарушаване на правата на унгарските малцинства в Украйна, посочвайки закон от 2017 г., който забранява използването на чужди езици в образователните институции. Правителството също беше подложено на критики за закон, изготвен миналата година, който ще откаже официален статут на малцинство от всяка група, за която се смята, че има държава другаде, включително унгарци и руснаци.

Станете почитател на Класа