Арменският президент подаде оставка, за "неспособност да помогне на страната си"

Арменският президент подаде оставка, за "неспособност да помогне на страната си"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.01.2022
  • Сподели:

След близо четири години на поста арменският президент Армен Сарксян обяви предсрочната си оставка в неделя. Като една от основните причини за решението си политикът посочи „липсата на необходими инструменти за въздействие върху фундаменталните процеси във вътрешната и външната политика".


Той изтъкна по-специално факта, че „президентът в Армения не може да налага вето на закони, които счита за неразумни или да влияе на въпроси, свързани с войната и мира". Сарксян също така осъди факта, че „ на президента липсват конституционни инструменти, с които да помогне на страната си в момент, когато светът преминава през период на постоянна турбуленция".


"Президентският офис не трябва да се превръща в мишена за клюки и конспирации, които отвличат общественото внимание от по-важни въпроси", каза Саркисан. Той не даде подробности, но продължи да описва настоящата ситуация в Армения като „национална криза".


Армения стана парламентарна република през 2015 г. след референдум, който намали правомощията на президента. Съгласно новата конституция, заемащ длъжността се избира от националния парламент на всеки седем години.


Сарксян е политик-ветеран, който за кратко е бил министър-председател на Армения между 1996 и 1997 г., преди да поеме ролята на посланик на Ереван в Обединеното кралство през следващите 20 години, от 1998 до 2018 г.


Той беше избран за президент на Армения през март 2018 г.

Станете почитател на Класа