Мъск и Безос губят милиарди долари след срива на акциите на технологиите и криптовалутите

Мъск и Безос губят милиарди долари след срива на акциите на технологиите и криптовалутите
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.01.2022
  • Сподели:

Акциите на технологични компании и стойността на криптовалутите спаднаха рязко тази седмица, което доведе до колосални загуби в състоянието на някои от най-богатите хора в света. Според доклад на Bloomberg това е най-лошата седмица за фондовия пазар след рязкото спадане, настъпило в началото на пандемията от covid-19.


Илон Мъск, основателят на Tesla и SpaceX и в момента най-богатият човек на планетата, загуби 25,1 милиарда долара, докато Джеф Безос, основателят на Amazon, отбеляза спад от 20 милиарда долара в богатството си.


На трето място е Чангпен Джао, основателят на Binance, който загуби 17,7 милиарда долара, докато състоянието на Марк Зукърбърг, основател на Facebook, намаля с 10,4 милиарда.


Големите компании също пострадаха през последните дни. Цената на акциите на американската компания за медии и оборудване за упражнения Peloton падна под цената на IPO, а акциите на Netflix паднаха до най-ниското си ниво от десетилетие.


Към затварянето в петък фокусираният към технологиите Nasdaq се понижи със 7,6% за седмицата, най-големият му спад от март 2020 г. Това е и четвъртият пореден седмичен спад на индекса, най-дългият спад от девет месеца.


Криптовалутите не изостанаха, като биткойн спадна с 16,8% през последната седмица. Други криптовалути претърпяха още по-драматични загуби. Стойността на Ethereum, например, спадна с 25%.


Част от отговорността за тази дестабилизация на пазара се крие в перспективата за повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ. Очаква се ситуацията да продължи през следващата седмица, тъй като инвеститорите очакват допълнителни насоки относно плана на централната банка на северноамериканската страна да повишава лихвите.

Станете почитател на Класа