Джокович спечели, съдебното изслушване бе хакнато

Джокович спечели, съдебното изслушване бе хакнато
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.01.2022
  • Сподели:

Изслушването в австралийския съд за сръбската тенис звезда Новак Джокович, който обжалва отмяната на визата си, дерайлира многократно поради проблеми с предаването на живо, оставяйки много репортери и обществеността в неведение.


Преди изслушването дори да започне, проблемите с пускането на официалното предаване на австралийския съд доведоха до забавяне.


Първоначално съдът бе споделил връзка в Microsoft Teams, която бързо бе замъглена с техно музика и дори порнографски материали. Хаосът принуди служителите да я изоставят, което доведе до немодерирано предаване, проследено от много журналисти, които не знаели, че стриймът е изоставен.


Репортерът на Sydney Morning Herald Сара Данкерт твърди, че съдебният служител, натоварен със задачата да модерира предаването, напуснал след като имал проблеми, опитвайки се да заглуши всички тролове, които изпращали неподходящо съдържание. „Имахме техно взривяване, кикотене, викане и някой просто казваше многократно Ноле с болезнен глас", съобщи тя.


Въпреки че излъчването в крайна сметка започна да работи, непрекъснати технологични проблеми - вероятно поради огромния международен интерес към случая, който австралийските власти привидно не бяха взели предвид - поразиха стриймването и доведоха до временно спиране. Международните новинарски издания бяха многократно изключени и читателите бяха оставени в неведение за това какво всъщност се случва в съда.


Тенис звездата, която пътува до Мелбърн миналата седмица, за да се състезава на Australian Open, беше с отменена виза и беше задържан на 5 януари, тъй като не представи доказателство за ваксинация срещу Covid-19. Въпреки факта, че той получи медицинско изключение за участие в турнира, това не беше достатъчно за австралийските гранични сили, които спазват строгите правила за влизане в страната, свързани с ваксините.


Адвокатите на Джокович твърдяха, че решението за анулиране на визата му е било незаконно, като на тенис звездата по същество е отказана процедурна справедливост и не е било позволено да се свърже с адвокатите си или служителите на Tennis Australia, за да му помогнат да изясни ситуацията.


Правителствените адвокати настояват за депортирането му, като твърдят, че Джокович е получил медицинското изключение и визата си по остарелите насоки и предупреждават, че „заповедта за незабавно освобождаване не пречи на повторното задържане, дори ако той спечели обжалването". Освен това вестник Сън публикува от събитие в Сърбия снимки на Джокович без маска сред много хора на датата, на която уж бил дал положителен тест за коронавирус. След продължително производство съдия Антъни Кели постанови заповедта за анулиране на визата на Джокович да бъде отменена незабавно, което означава, че 20-кратният шампион от Големия шлем ще бъде освободен от ареста, като по-рано му беше позволено да напусне ареста си, докато се проведе изслушването.


Правителството беше осъдено да плати съдебните разноски на Джокович, да го освободи в рамките на 30 минути след съдебната заповед и да му върне паспорта и личните вещи.

Станете почитател на Класа