С какво ще замени петрола Саудитска Арабия?

  • Поклонниците по време на Хадж и Умрах са вторият най-важен сектор на Саудитската икономика след сектора нефт и газ; той има голям потенциал за растеж и насърчава създаването на повече работни места за млади хора в страната, съобщава "Saudi Gazzette".
    Туристическият сектор допринася с 22.6 милиарда към Саудитския БВП, като 12 милиарда долара идват от Хадж и Умрах. Всяка година около 2 милиона чужденци влизат в страната за Хадж, цифра, която може да достигне 2,7 милиона поклонници до 2020 г., а повече от 6 милиона души посещават страната за Умрах. Членът на Националния комитет по туризъм, Абдул Гани Ал Ансари, твърди, че преструктурирането на сектора може да стане най-големият донор за икономическия растеж.
    Изчислява се, че приходите само от Хадж представляват 5.3 -6.0 милиарда долара годишно в зависимост от броя на поклонниците. "Около 40% от този доход идва от настаняване, 15% от сувенири, 10% от храната, а останалите от други услуги". Проектите за разширение предвиждат изграждането на повече хотели и ще позволят да се увеличи броя поклонници с 30 % в следните пет години.

Станете почитател на Класа