"Време е да се изгони Турция от НАТО"

  • Фактът, че НАТО не разполага с официален механизъм за изхвърляне на член, който се държи неправилно, отразява трудността сега да си представим, че един от тях може да предаде останалите", казва основателят и президент на НПО Бизнесмени за национална сигурност, Стенли Вайс в Huffington Post.

    От образуването на Атлантическия съюз през 1949 г., неговите членове полагат "тържествена клетва", съдържаща се в член 5, който изисква всички членове да се намесят в случай, че някой от членовете бъде нападнат. Близо седем десетилетия по-късно, дойде денят, в който страните от НАТО са изправени пред заплахата да се налага да защитят действията на Турция, "нечестен член, който вече не споделя ценностите на алианса, чието поведение застрашава съюзниците и генерира катастрофална ситуация за световния ред ", пише Вайс.

    Според него е "широко признато, че Турция подкрепя Ислямска държава в нейната война срещу Запада" и че тази държава, управлявана от 13 години от Реджеп Тайип Ердоган, "приема всички видове терористи, докато се ангажира в регионалните битки, които няма да свършат (като войната срещу 25 милиона кюрди, борещи се срещу ИД), както и в студената война, която се превръща в гореща срещу Русия, след безразсъдно сваления самолет през ноември миналата година".

    Сега, Турция търси "безусловната подкрепа от НАТО" и Вайс вярва, че алиансът не трябва да я предоставя, а да започне "незабавни процедури, за да се определи дали голямият и нарастващ списък на турски нарушения срещу Запада - включително подкрепа за ислямистките терористи - е верен. И ако това се потвърди, алиансът трябва формално да експулсира Турция от НАТО преди нейната войнственост и непрекъсната агресия да плъзне международната общност в Трета световна война."

    Стенли Вайс е съгласен, че "че е време" за американците да изберат "между Турция на Ердоган и кюрдите и сега е времето да се изгони Турция завинаги."

Станете почитател на Класа