САЩ ще имат два пъти по-малко подводници от Китай

  • ВМС на САЩ, които разполагат с 52 подводници, до 2029 ще имат само 41, докато Китай тогава може да има най-малко 70 според статия в американското списание The National Interest, цитираща Йосиф Мълой, американски адмирал, заместник-началник на военноморските операции за интеграция на възможности и ресурси.

    Също така, говорейки пред комисията по въоръжените сили, Шон Стакли, помощник-секретар за раследвания на Военноморските сили, призна, че марината се нуждае от повече кораби, но няма лесен начин да се увеличи броят подводници на флота. "Имаме спешна нужда от допълнителни подводници", каза той, при обявяване на плана за изграждане на два кораба за година, един от които ще замени подводница от клас Охайо. Тези подводници загубиха своята роля като носители на ядрено оръжие през 2000.

    Сегашният проблем на САЩ да има малко подводници произтича от решенията, взети в периода след Студената война, казва авторът. В тази връзка, по време на 90-те години, ВМС на САЩ не са строили нови подводници.

Станете почитател на Класа