Учени предупреждават за нова заплаха за планетата

  • Бързото затопляне на Арктика може да има "катастрофален" ефект върху световния климат и доказателство за това е ограниченият обхват на морския лед в региона, предупреди президентът на Калифорнийския тихоокеански институт, д-р Петър Глейк, според в-к "Индипендънт".

    „Случващото се в този регион е безпрецедентно в сравнение с предишни години, защото морския лед се топи по-рано от очакваното. Ако температурите спаднат е възможно известно възстановяване, но с предстоящото идване на пролетта в северното полукълбо, това е много малко вероятно", твърди той.

    За учения, последиците от това явление включват образуването на големи и силни бури, известни като "експлозивен циклогенезис ", които се генерират, когато студени въздушни маси от Атлантическия океан се комбинират със студени въздушни маси от Арктика.

    Също така, Глейк гарантира, че промените в Арктическия морски лед могат да се отразят на моделите на бури и дъждове в средните ширини и спекулира, че "силните торнада извън сезона в централната САЩ и новите модели на ураганите "са свързани с това явление.

Станете почитател на Класа