Путин направи руската армия модерна и смъртоносна

  • През последното половин десетилетие, президентът Владимир Путин е надзиравал лично модернизацията и преструктурирането на въоръжените сили на Русия, давайки тласък на нейните възможности и увереност, пише журналистът Майкъл Йейтс в списание The National Interest. Въпреки това, западните анализатори са скептични и считат, че реформите са само на хартия.

    "Такава необмислена критика на военната реформа на Русия е тревожна", казва Йейтс. Програмата за модернизация и преструктуриране, която стартираха Владимир Путин и тогавашния министър на отбраната Анатолий Сердюков, "засили способностите на руската армия, докато силите за отбрана на много от големите членки на НАТО са изправени пред бюджетни съкращения и свиване. Путин е направил руската армия сила модерна и смъртоносна, сега тя е по-добре оборудвана и по-способна за съвременните бойни операции, отколкото по всяко време след падането на Съветския съюз".

    Маневрите - изненада в съветски стил, като състоялите се в Южния военен окръг преди две седмици, "са били много показателни". В същото време, "военната операция в Сирия –показала способности да вижда, стреля и снабдява - по суша, море и въздух, е показателна за зрелите възможности на руската армия", казва колумнистът.

Станете почитател на Класа