Защо Русия увеличава златните си резерви?

През декември 2015 г., златни резерви на Русия са нараснали от 45,5 до 46.2 милиона унции според данни на Международния валутен фонд, публикувани от Bloomberg. През следващия месец, Централната банка на Русия стана лидер сред всички централни банки в покупките на злато, чрез придобиване на още 688 000 унции от благородния метал.

По мнението на германския вестник Ди Велт, това е "тиха атака срещу върховенството на долара и тайно обявяване на независимост".

Що се отнася до паричната стойност на резервите, според централната банка на Русия, през първия месец на 2016 златните и валутните резерви на Русия са нарастнали с 3 200 милиона долара, достигайки до 368 300 милиона, от които 51 400 млн в злато.

В същото време, цената на златото достигна през февруари миналата година 1263,46 долара за тройунция, което е най-високото ниво от февруари 2015 г., и според Bloomberg, се насочва към най-голямото месечно увеличение за четири години.

В този контекст, централните банки продължават да купуват, докато управлението на резервите и, в частност, диверсификацията на долара, остава от съществено значение, пише Bloomberg .


Станете почитател на Класа