Индия купува оръжия от Русия на стойност 7 000 милиона

За 24 и 25-ти декември е насрочено държавно посещение в Русия на министър-председателя на Индия, Нарендра Моди. Както бе обявено от индийски дипломат, дневният ред ще се фокусира върху двустранното военно-техническо сътрудничество. По-специално, той ще преговаря за закупуването на зенитни ракетни системи S-400, бойни хеликоптери и за изграждане в Русия на нова подводница за индийския флот.

Руския вестник Комерсант е оценил всички договори, които биха могли да бъдат подписани по време на преговорите на повече от 7000 млн долара. Руските власти не са предложили никакъв коментар, но в по-ранните изявления руското министерство на отбраната е поддържало, че няма да продава тези зенитни системи, преди да се задоволи вътрешното търсене. Въпреки това, Русия през април подписа договор за доставка на S-400 за Китай.

Русия и Индия са приоритетни партньори в работата си с оръжие: над 70% от оборудването и техническо осигуряване на армията, военноморския флот и военновъздушните сили на Индия са руско производство.
На срещите в Москва също така ще се разгледа въпроса за строителството в южния индийски щат Андра Прадеш на атомна електроцентрала, която ще има шест блока за производство на енергия.

Станете почитател на Класа