Индия строи тайно страховит "термоядрен град"

Индия тайно строи голям град, който ще й позволи да създаде ядрени и дори термоядрени оръжия, след десетилетия на забавяне в развитието, както разкрива разследване от журналисти.

Очевидно, ядрената програма на Индия е голяма тайна. Много от депутатите и дори някои висши държавни служители не знаят какво се случва зад пет метра високите стени около комплекс от повече от 50 квадратни километра, разположен в близост до град Чалекере в щата Карнатака. Хората, които знаят за проекта, отказват да говорят, защото твърдят, че законът не им позволява да разкриват подробности за ядрената програма на страната. Повече от 40 квадратни километра от мястото са отделени за армията - 2500 войници и други полицейски и специални сили. Очаква се изграждането на съоръжението да завърши през следващата година и то да започне да функционира.

Чалекере ще бъде най-големият военен ядрен комплекс на този субконтинент, с изследователски лаборатории и съоръжения за тестове В допълнение към разработването на ядрени изследвания за правителството, центърът ще разработва гориво за атомни подводници и турбини за нови реактори (в момента, Индия има само една атомна подводница).

Военният статут на Чаллакере ще предотврати международните инспекции и индийското правителство няма да трябва да разкрива производствените планове за високообогатен уран. Въпреки това, най-големият страх на международните експерти е, че страната може да развива водородни бомби и по този начин да влезе в клуба на Русия, САЩ, Израел, Франция, Обединеното Кралство и Китай.

Индия разбираемо иска задвижване на ядрената си програма, защото тя поддържа напрегнати отношения с Пакистан, който има 120 ядрени бойни глави и с Китай, който има около 260, по данни от Международния институт за изследване на мира в Стокхолм за ( SIPRI).

Станете почитател на Класа