Разгадаха съобщението от "първия CD-ROM" на планетата на 4000 години

Нови данни, получени от гръцки учени са позволили дешифриране на посланието написано на древен Диск на Фест, на 4000 години.

Дискът от глина, който е кръстен „Диск на Фест", е бил открит от археолозите в Крит през 1908 г. Предметът на 4000 година, е един надпис, съставен от рисунки, които остават неразгадани в продължение на векове, но който вече е декодиран,предаде орталGreek reporter.

Дискът, който принадлежи към бронзовата епоха е частично дешифриран благодарение на нова информация, получена от учени, в частност, от Гарет Оуенс, от Технологичния институт на остров Крит. Според него, е била разкрито, че съобщението е съсредоточена върху "бременна богиня", а не в "бременна майка", както се е смятало.

"Няма съмнение, че е религиозен текст. Това стана ясно при сравнение с други религиозни текстове на надписи на свещените планини на остров Крит. Там откриваме текстове, които съдържат същите думи", каза Оуенс, който се квалифицира диска като "първият CD-ROM" в историята и смята, че е химн на Астарта, богинята на любовта.

Нови данни обясняват религиозна насоченост на албума, който според Оуенс, е най-добрият пример за надпис от Минойската ерата, намиран някога.

Станете почитател на Класа