Исторически ден: Приеха "глобален отговор на заплахата от климатични промени"

Близо 200 страни са одобрили събота в Споразумението от Париж, насочено към трансформиране в рамките на няколко десетилетия на световната икономика, водена от изкопаеми горива и забавяне темпа на глобалното затопляне.

Президентът Франсоа Оланд и министърът на външните работи, Лоран Фабиюс, представиха Конференцията проекта на окончателния текст на споразумението от Париж за ограничаване климатичните изменения, предаде агенция Ройтерс.

Подписването е насрочено за 22 април. Церемонията се проведе в централата на ООН в Ню Йорк. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано от най-малко 55 страни, отговорни за най-малко 55% от световните емисии на парникови газове.

Документът от 31-страници "е предназначен да укрепи глобалния отговор на заплахата от изменението на климата в рамките на устойчивото развитие и усилията за изкореняване на бедността, поддържане на увеличаването на глобалната средна температура до 2 ° C и прилагане на усилия за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5 ° C "

В допълнение, беше договорено, че развитите страни трябва да предоставят най-малко 100 милиарда долара годишно от 2020 г., за да помогнат на развиващите се икономики да се справят с последиците от изменението на климата, с възможност за увеличаване на размера след тази дата.
Въпреки добрите намерения, Конференцията за климата бе посрещната с масови протести в Париж. Причините, довели хиляди хора на улиците са различни -някои активисти отбелязват, че гласуваните ограничения не са достатъчни, за да се спаси планетата и да се управлява глобалното затопляне, докато други искат да се спре неоколониализма.

Станете почитател на Класа