Испански учен: "Мозъкът измисля света, за да оцелее"

В подкрепа на идеята, че светът е илюзия, създадена от мозъка, испанският учен Игнасио Моргадо обяснява, че мозъкът създава "практически" илюзии които ни позволяват да оцелем.
Игнасио Моргадо, професор по психология, преподавател и изследовател в Автономния университет в Барселона, представи новата си книга "Фабриката на илюзиите", в интервю за "El Diario".
„Светлина, звук и т.н. съществуват само в съзнанието ни, извън него няма светлина или звук, има електромагнитна енергия, движение на частици и атоми", казва ученият. След това той обяснява, че „нашите мозъци, вместо да заснемат тези частици директно, се влияят от тях и създават илюзии, за светлина, цвят, звук и т.н.. Ако отидем на концерт, където симфоничен оркестър свири мелодия и си помислим, че стаята е пълна с музика, това не е вярно. Няма музика в стаята, тя е само в ума ви", казва Моргадо.
В същото време, в интервю за "ABC", професорът е заявил, че илюзиите на мозъка, които "нямат корелация с реалността", са много практични. "Например, докосването е удобна илюзия. Ние я забелязваме в ръката си и я протягаме да вземем обекта", обяснява ученият. Въпреки това, мозъкът е, който чувства и това е доказано със случаите на хора, загубили ръката, но все още усещат допир.
"Илюзиите на мозъка са практики, които работят и ни позволяват да оцелеем", заключава Маргадо.

Станете почитател на Класа