Русия ще напусне Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа

Москва обяви, че приключва "напълно" дейностите, предвидени в Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа (ДКВСЕ). "Руската федерация реши да прекрати участието си в заседанията на [консултантската група] от 11 март 2015 г. Така, Русия напълно приключва действията си по Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа (ДКВСЕ) както беше обявен през 2007 г. ", се казва в изявление на Министерството на външните работи.
Според Министерството, мярката не означава, че Москва отказва да продължи диалога относно контрола върху конвенционалните въоръжени сили в Европа, със знанието, че това ще стане "ако и когато нашите партньори са готови за това", декларира документът, като добавя, че бъдещата работа в тази насока следва да служи на интересите както на Русия, така и на европейските страни.
Оригиналният договор ДКВСЕ, подписан през 1990 г. от 16 страни от НАТО и шест от Варшавския договор определя равни тавани на всеки блок за притежаване на ключови конвенционални оръжия като танкове, бронирани бойни машини, артилерия, щурмови хеликоптери, бойни самолети и др. Например, съгласно Договора, се предполага, че всяка от страните може да има не повече от 16 500 танкове и бронирани бойни машини.
През 1999 г. е подписана "адаптирана" версия на Договора. Но членовете на НАТО отказаха да го ратифицират, докато Русия не оттегли войските си от Грузия и отцепилия се от Молдова регион на Приднестровието. Русия отказа такова условие, определяйки го като "изкуствено свързване".
През декември 2007 г. това доведе Москва до налагане на мораториум върху Договора. Русия също така отбеляза, че договорът е "без значение" , тъй като НАТО планира да увеличи военното си присъствие в Източна Европа.
Четири години по-късно, Северноатлантическия блок заяви, че обменът на информация за конвенционалните оръжия и войници с Русия ще бъде преустановен. През ноември 2014 г., Москва спря прилагането на ДКВСЕ.

Станете почитател на Класа