Иран обяснява на републиканците международното право

Външният министър на Иран, Мохамед Зариф, нарече отвореното писмо от 47 републикански сенатори във връзка с евентуално споразумение за иранската ядрена програма "недипломатично и показващо непознаването на международното право и на своята собствена конституция".
Министърът на външните работи на Ислямска република Иран, Мохамед Зариф, разкритикува като "пропаганда" отвореното писмо на 47 републикански сенатори от САЩ до лидерите на Иран, в което те предупреждават, че "всеки документ, който не е одобрен от Конгреса, е просто споразумение на хартия".
Според министъра авторите на документа "не само игнорират международното право, но също и своята собствена конституция ", която дава на президента на САЩ правото на международни действия. "Много е интересно, че по време когато преговорите все още продължават, някои политически лобисти толкова се страхуват дори възможността за споразумение, че прибягват до методи, без прецедент в дипломатическата история", каза Зариф.
Във връзка със заплахата на от сенаторите, че всяка ядрена сделка с Иран, подписана ат администрацията на президента няма да успее след като Обама напусне поста, иранският външен министър припомни, че в такъв случай ще има "сериозно нарушение на международното право. Смяната на президент по никакъв начин не освобождава следващата администрация от международните задължения, поети от предшественика й по отношение на евентуално споразумение за мирната ядрена програма на Иран."
"Светът не е само САЩ и междудържавните отношения се уреждат от международното право, а не от законите на САЩ," каза министърът.

Станете почитател на Класа