Путин и Ердоган обсъдиха ситуациите в Карабах и Сирия

Руският президент Владимир Путин и турският лидер Тайип Ердоган проведоха телефонен разговор, по време на който обсъдиха развитието на събитията в зоната на конфликта в Нагорни Карабах и обсъдиха по същество темата за взаимодействието в сирийската посока, предаде пресслужбата на Кремъл.

„Беше обсъдено развитието на събитията в зоната на конфликта в Нагорни Карабах. Руската страна изрази дълбока загриженост от продължаващите военни действия, както и от все по-мащабното участие на терористи от Близкия изток в сблъсъци“, съобщава пресслужбата на РИА Новости .

По време на разговора руският президент информира своя колега за контактите с ръководствата на Азербайджан и Армения и предприетите стъпки за постигане на примирие възможно най-скоро и деескалация на кризата.

„Темата за взаимодействието в сирийската посока беше разгледана по същество. Отбелязано е значението на съвместните усилия за изпълнение на съществуващите споразумения за стабилизация в Идлиб и Транс-Ефрат. Лидерите обменяха мнения и относно политическото уреждане в Сирия, включително със съдействието на страните-гаранти на процеса в Астана “, заяви пресслужбата на Кремъл.

В допълнение бяха засегнати и либийските въпроси, включително перспективите за по-нататъшно нормализиране на ситуацията и засилване на междулибийските мирни преговори, отбеляза Кремъл.

„Беше договорено да продължи координацията между външнополитическите и отбранителните ведомства на Русия и Турция, както и специалните служби на двете страни“, заяви пресслужбата на Кремъл. Разговорът се проведе по инициатива на турската страна.

Припомняме, че миналия четвъртък специалният представител на руския президент за Близкия изток и Африка, заместник- министърът на външните работи Михаил Богданов обсъди уреждането на кризите в Либия и Сирия на среща с турския заместник-министър Седат Онал в Москва.

 

 

Превод: ПИ

Станете почитател на Класа