Полша ще връща на Киев украинци, подлежащи на военна служба

Полша ще връща на Киев украинци, подлежащи на военна служба
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.04.2024
  • Сподели:

Полша е готова да помогне на Украйна да накара гражданите си в наборна възраст да се върнат и да помогнат на родината си във войната срещу Русия, заяви вчера министърът на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш, цитиран от Ройтерс и БТА.

Вчера украинското правителство обяви правила, според които паспортите на мъжете във военна възраст могат да се издават само в страната, вместо в чуждестранните дипломатически мисии. В резултат на това мъжете на възраст между 18 и 59 години, живеещи в чужбина, няма да могат да подновят изтичащите си паспорти или да получат нови.

В миналото Полша е предлагала да се помогне на Украйна, така че тези, които подлежат на военна служба, да се върнат в страната си, за да изпълнят гражданския си дълг, каза Кошиняк-Камиш пред телевизия Полсат.

"Мисля, че много поляци се възмущават, когато виждат млади украински мъже в хотели и кафенета, и чуват колко усилия трябва да положим, за да помогнем на Украйна", отбеляза той, без да дава подробности в какво точно ще се изразява помощта на Варшава.

Към януари 2024 г. в страните от ЕС живеят около 4,3 милиона украинци, от които около 860 000 са пълнолетни мъже, по данни на Евростат. Полша е предоставила статут на временна закрила на 950 000 украинци, което е вторият по големина брой след Германия.

 
 

Станете почитател на Класа