"Ройтерс": Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Ройтерс": Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.04.2024
  • Сподели:

Кораби, включително танкер за суров петрол Shun Tai, се виждат закотвени на терминала Козмино в залива Находка близо до пристанищния град Находка, Русия, 4 декември 2022 г. 

 

 

Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят почти двойно на годишна база до 14 млрд. долара благодарение на повишаващите се цени, показват изчисления на Ройтерс, което подчертава трудностите, пред които са изправени западните държави, опитвайки са да ограничат приходите на Кремъл и да потиснат военната му мощ.

Войната в Украйна накара Запада да наложи множество санкции, целящи да ограничат приходите от руски нефт и газ, които представляват около една трета от федералния бюджет на страната. Мерките включват и ограничения върху руските покупки на петрол, финансовите операции и плавателни съдове, както и ограничение на цената на барел от 60 долара.

Прогнозираният през април скок в приходите от петрол на Русия е по-голям в процентно изражение от очакваното за цялата 2024 г. увеличение от 30%.

Изчисленията на Ройтерс показват, че прогнозните приходи на Русия от петрол и газ за април възлизат на 1,292 трилиона рубли (14 млрд. долара), което е повече от 648 млрд. рубли през април 2023 г. и малко по-малко от 1,308 трилиона рубли през миналия месец.

Министерството на финансите на Русия ще публикува данните за април в началото на май.
Изчисленията на Ройтерс се основават на данни от индустриални източници и официална статистика за производството, преработката и доставките на нефт и газ на вътрешния и международния пазар.

Постъпленията от продажбата на нефт и газ са от решаващо значение за ориентираната към суровините икономика на Русия и за финансирането на така наречената от нея „специална военна операция“ в Украйна.

Бюджетният дефицит на Русия за първите три месеца на годината намаля до 607 млрд. рубли, или 0,3 % от брутния вътрешен продукт (БВП), благодарение на възстановяването на приходите от енергия.

За цялата 2024 г. правителството е предвидило федерални приходи от 11,5 трилиона рубли от продажби на нефт и газ, което е с 30% повече спрямо 2023 г. и възстановява спада от 24% през тази година, дължащ се на по-ниските цени на петрола и засегнатия от санкциите износ на газ.

 

 

 

 

Източник: "Ройтерс"  ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа