Сътрудничеството на Турция с Украйна

Турско-украинското военно сътрудничество може да отслаби позициите на Турция в Източното Средиземноморие, заяви ръководителят на Федерацията на кримскотатарските културни асоциации на Турция. Той обяснява подробно защо Турция може да се окаже в центъра на огнен обръч.

 

dikGAZETE: Сътрудничеството на Турция с Украйна ще постави Анкара в огнен обръч

 

Ръководителят на Федерацията на кримскотатарските културни асоциации на Турция, председателят на Фонда за развитие на Крим и Международната асоциация на приятелите на Крим, Унвер Сел, счита че военното сътрудничество между Турция и Украйна може да отслаби позициите на Турция в Източното Средиземноморие.

Обръщайки внимание на споразуменията за военно сътрудничество, подписани между двете страни по време на посещението на украинския президент Владимир Зеленски в Турция, Сел отбеляза, че тези споразумения включват съвместно производство на турски БЛА и ударни БЛА.

„Беше постигнато споразумение за модел, според който самолетите «Байрактар», произведени с двигатели, доставени от Канада, и оптични системи, доставени от САЩ, сега ще бъдат произвеждани на базата на двигатели, предоставени от украинска държавна компания“, отбеляза Сел.

Украинската страна планира да използва оръжията, които ще бъдат закупени от Турция срещу Новорусия и Крим.

Подобен ход ще увеличи напрежението в Черно море и ще подкопае законните интереси на Турция в Източното Средиземноморие. Всъщност, докато цялата дипломатическа и военна тежест на Турция е прехвърлена в Източното Средиземноморие, позицията на Турция в този регион може да отслабне поради подновеното напрежение в басейна на Черно море.

Развитието на горещ конфликт в Украйна и в басейна на Черно море ще послужи като претекст за искане за увеличаване на военната тежест на членовете на НАТО, предимно от страна на САЩ, в Черно море, а това може да попречи на жизненоважните операции, провеждани от Турция в Източното Средиземноморие, подчерта Сел.

По-нататък той отбеляза:

„Във време, когато Турция води многостранна борба за защита на националните си интереси в Източното Средиземноморие и за подкрепа на справедливата кауза на Азербайджан в Южен Кавказ, откриването на трети фронт в Черно море ще постави Турция в самия център на огнен обръч.

Стъпките и споразуменията, които подклаждат конфликти, са изпълнени с рискове, които могат да засегнат дълбоко нашите жизненоважни интереси на Турция в Сирия, Източното Средиземноморие, Кавказ и Черно море.»

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа