Художниците ще изрисуват стената между Аржентина и Парагвай за рекорд на Гинес

Общо 55 творци от няколко страни от Латинска Америка се събраха в провинция Мисионес, Аржентина, за да направят художествена интервенция върху стената, която отделя южноамериканската страна от Парагвай, и да се опитат да постигнат световен рекорд.


От 5 октомври, на стената, издигната в град Подадас, работят художници от Парагвай, Боливия и Перу. Целта им, в допълнение към колективното участие, е да регистрира световен рекорд за най-голяма повърхност, изрисувана с черен молив: площ, която обхваща около 160 квадратни метра.


Към днешна дата регистрираният за тази дейност рекорд принадлежи на Колумбия и включва 84,86 квадратни метра.


Инициативата е популяризирана от бинационалното образувание Yacyretá (EBY), една агенция, създадена между Аржентина и Парагвай през 1958 г. за извършване на строителството и поддръжката на хидравлични работи в река Парана, чийто басейн е споделен от двете страни.


Агенцията, заедно с аржентинското правителство, бе отговорна за изграждането на стената през 2015 г., чиято цена достигна 15 милиона долара и породи голям спор с целта си да контролира преминаването на хора и да се бори с наркотрафика.


Според местните медии работата - за която ще са необходими около 1000 литра боя - ще приключи на 19 октомври, когато ще се проведе събитие на общността с официални представители на рекордите на Гинес, за да се удостовери изрисуваната площ.


„Първата ни намеса върху стената беше да отворим сектор, който да осъществи връзка с града, но сега ни се стори интересно да се намесим артистично, за да я включим в града, под мотото„ Yacyretá ни обединява ", обясни Мартин Гьорлинг, директор на Entity Yacyretá.

Станете почитател на Класа