Боинг призна своята "грешка", причинила две въздушни катастрофи

Главният изпълнителен директор на Boeing Денис Мюленбург е признал пред репортерите в Париж в неделя, че компанията е допуснала грешка в управлението на проблемната система за предупреждение в кабината на самолетите 737 MAX, причинила фатални злополуки в Индонезия и Етиопия, които оставиха 346 мъртви.


Той призна, че комуникацията на Boeing с клиентите и регулаторите "не е била последователна, което е неприемливо и компанията е допуснала грешка, като не е уведомила, че предупредителната светлина в кабината на 737 MAX не работи.


Той добави, че този проблем е част от разследванията на регулаторните органи и обеща "прозрачност, докато Боинг се опитва да възстанови доверието на своите клиенти."


През май Boeing за първи път призна наличието на недостатък в софтуера, свързан с модела 737 MAX. Поради тази грешка симулаторите не можеха да възпроизведат определени условия на полет, подобни на тези, които са съществували по време на инцидента на самолета Ethiopian Airlines през март, и на авиокомпанията Lion Air през октомври миналата година.


За да се премахне забраната за полет на самолети 737 MAX, Boeing трябва да получи одобрение от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), която ще трябва да даде зелена светлина на актуализирането на софтуера и ревизия на обучението на пилотите.


Мюленбург е изразил надежда, че самолетите ще се завърнат в експлоатация тази година и е посочил, че 90% от клиентите са участвали в сесиите на симулацията с актуализиран софтуера, известен като MCAS.

Станете почитател на Класа