Помпео: САЩ ще трябва да дадат на Ким Чен-ун гаранция за оставането му на власт

Съединените щати ще трябва да гарантират, че няма да се опитват да подкопаят политическото ръководство в Северна Корея, заяви в интервю за Fox News държавният секретар Майк Помпео. Ако Пхенян се съгласи да спре ядрената си програма, САЩ ще трябва да дадат в замяна гаранции на Ким Чен-ун, че той ще остане на власт.

 

"Ние ще трябва да предоставим гаранции за сигурност, за да сме в безопасност. Това беше компенсацията, която вися във въздуха в продължение на 25 години", каза той, за ядрената програма на Северна Корея, която стартира в началото на 1994 година.

 

Държавният секретар подчерта личния принос на президента Доналд Тръмп в смяната на курса: "Нито един президент не е поставил САЩ в позиция, в която севернокорейските лидери да смятат, че това е наистина възможно, че американците всъщност ще направят това - САЩ да не бъдат изложени на риск от страна на Северна Корея."

 

Ако преговорите са успешни, Северна Корея може да види частни американски компании да наводнят пазара, каза държавният секретар. Те биха помогнали да развият своята електрическа мрежа и да доставят храна на Севернокорейците "за да могат да ядат месо и да имат здравословен живот".

 

Промяната идва след два кръга разговори с Ким, които той нарича "професионални". Последните включваха подготовката за предстоящата среща на високо равнище "Тръмп-Ким", насрочена за 12 юни.

Станете почитател на Класа