Русия: Не можем да толерираме ядрените опити на Северна Корея до нашите граници

Русия "е обречена да бъде близо" до Северна Корея и да си сътрудничи с Китай, независимо от политическите процеси, които са в ход, независимо дали са положителни или отрицателни, заяви руският посланик в Северна Корея, Александър Масегора в интервю за обществената телевизия OTV-Prim.

 

Докато Москва "изпълнява всички точки" на резолюцията на ООН относно Северна Корея, които ограничават сътрудничеството с Пхенян в икономическите и други сфери, тя няма планове да се сложи край на сътрудничеството със съседната страна, но в същото време признава, че севернокорейската ядрена програма "е голям проблем".

 

"Ние казваме на нашите севернокорейски партньори честно, че техните ядрени тестове не могат да ни развеселят и да ни радват", каза Масегора. "Нашата позиция е, както следва: не можете да гарантирате собствената си сигурност за сметка на сигурността на съседа си", добави руският посланик, който припомни близостта на руския град Владивосток със севернокорейския полигон.

 

Руският дипломат подчерта, че в резултат на териториалната близост, Москва не може да "си затваря очите за това, което се случва и по тази причина подкрепя международните санкции срещу Северна Корея, като ги съветва да разрешават проблемите на националната сигурност, като се вземат предвид интересите на всички държави, които са в региона, за поддържането на мир, спокойствие и стабилност ".

 

Северна Корея се е показала забележително войнствена по време на правителството на Ким Чен-ун, което се характеризира с интензифицирането на националната оръжейна програма. Един от аргументите, до който Пхенян прибягва за да оправдае развитието на ядрената си програма, са военните действия на САЩ и техните съюзници в близост до Корейския полуостров.

 

Южнокорейските военновъздушни сили потвърдиха участието си в съвместните учения със САЩ Сребърното знаме 2018, което ще се проведе на американския остров Гуам и ще продължи 11 дни. Маневрите ще включват и представители на Сингапур и Австралия.

Станете почитател на Класа