Човекът на Путин на Балканите

Николай Патрушев, ястребът на Кремъл, офицер от разузнаването и близък сътрудник на руския президент, е шеф на руския Съвет за сигурност. Той е известен със своя огнен национализъм, конспиративен светоглед и широк опит в шпионажа, пише журналистът Хауърд Еймъс, който живее в Москва и през последните шест години пише репортажи от цяла Русия и бившия Съветски съюз Еймс в "Политико".

 

Докато руската външна политика официално се води от външния министър Сергей Лавров, взимането на решения в действителност все повече се ръководи от малка група офицери от разузнаването и служители от отбраната, които имат близък достъп до Путин.

 

"Русия все повече се превръща в адхокрация, където лицата получават отговорности, които могат или не могат да се свържат с официалните им постове", казва Марк Галеоти, експерт по руските служби за сигурност и старши изследовател в Института за международни отношения в Прага.

 

"Патрушев определено е един от хората, които смятат, че Русия е в екзистенциална борба за оцеляването си", допълва той. "Това е Студената война, манихейската визия за света (визията за два отделни свята,„другата“ половина е управлявана от дявола, а „нашата“ половина е тази, в която властват доброто и истината). Свят, в който всякакво обръщане от Запада е имплицитно добро за Москва“.

 

Участието на бившия шпионин показва по-твърд руски подход към Балканите

 

Патрушев се присъединява към КГБ на Съветския съюз през 1974 г. Смята се, че за първи път се е срещнал с Путин - бивш служител на разузнаването - още в началото на 90-те години. След 10 години като ръководител на ФСБ, вътрешната служба на КГБ, той се премества през 2008 г. в Съвета за сигурност - влиятелен орган от висши чиновници, създаден от Путин.

 

С голяма част от кариерата си прекарана в сянка, Патрушев има малко обществено досие за участие във външната политика. Но той е известен като един от малкото съветници, близки до държавния глава, които са тясно ангажирани с плана за анексиране на Крим през 2014 г.

 

Руските служби за сигурност упражняват все по-голямо влияние върху външната политика, смята Андрей Кортунов, директор на Съвета за международни отношения на Русия, съветник по въпросите на Кремъл.

 

В публични изявления Патрушев каза, че САЩ се опитват да разградят руската държава, за да "разкрият достъп до богати ресурси, за които смятат, че Русия несправедливо контролира". Той критикува и това, което смята за все по-агресивно поведение от страна на НАТО.

 

Неофициалната нова позиция на Патрушев, идва във време на лоши отношения със Запада

 

Русия е особено ядосана за присъединяването към НАТО по-рано този месец на Черна гора, малката адриатическа страна, която обвини руските служители в разузнаването, че са ръководили опита за преврат в страната миналата година, очевидно предназначен да застраши кандидатурата за членство.

 

След обвиненията, че руският президент е замесен в заговора за преврат, Патрушев се втурна към Сърбия, за да се срещне с висши държавни служители и служители по сигурността. Според съобщенията в медиите, Белград е екстрадирал няколко руски граждани, обвинени в ръководене на заговора.

 

Длъжностни лица в Москва настояха, че няма нищо необичайно в пътуването, но ролята на Патрушев нарасна оттогава.

Миналия месец той се срещна с министъра на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович по време на посещението му в Москва.

 

"През последната година стана ясно, че Патрушев е даден на Балканите", твърди Галеоти. "Това казва нещо за важността на региона".

 

Патрушев няма известни професионални връзки с Балканите, но назначи Леонид Решетников, експерт на Балканите и бивш разузнавач, в Съвета за сигурност. Миналия октомври, в навечерието на опита за преврат в Подгорица, Решетников заяви, че е "време за Русия да се върне на Балканите".

 

WSJ: Кремъл инструктира БСП за изборите в 30 страници

 

Издигащият се профил на Патрушев на полуострова съвпадна с повишаване на руската дейност в региона.

Станете почитател на Класа