Обама: Унищожението на арменците през 1915 г. е първото масово убийство на XX век

Унищожението на арменците в Османската империя през 1915 г. "е първото масово убийство на XX век", заяви президентът на САЩ Барак Обама. Той подчерта, че неколкократно е изразявал своето виждане за това какво е станало през 1915 г. и че то не се е променило. "Пълното признаване на фактите е в интерес на всички нас", посочи Обама, чието изявление по повод стогодишнината от началото на унищожаването на арменците в Османската империя разпространи Белият дом.
Американският президент отново избегна споменаването на думата "геноцид". През последните дни американските журналисти многократно напомняха, че по време на предизборната си кампания през 2008 г., Обама говореше за необходимостта САЩ официално да признаят геноцидът срещу арменците в Османската империя.

Преди сто години в Османската империя започват масовите убийства на арменците християни. В съвременна Турция това престъпление и до днес отказват да признаят за геноцид, макар, че по света все повече хора използват именно тази дума.

На 24 април 1915 година в разгара на Първата световна война младотурският режим решава да изсели масово арменското население от вътрешността на Анадола в пустинните райони на Близкия Изток. По пътя си беззащитните арменци са подложени на масови мъчения и убийства. В резултат над 1 милион и половина арменци губят своя живот.

Турция и до ден днешен отказва да признае това престъпление, заявявайки, че тези хора са станали жертва на лошите условия по време на Първата световна война. Анкара също така оспорва цифрата от 1 милион и половина, твърдейки, че жертвите са далеч по-малко – около 200 000 души. Но неотдавна Анкара направи насрещна стъпка към потомците на арменците. Министър-председателят Ахмед Давутоглу изрази съчувствието си със следните думи: "Ние споделяме болката на децата и внуците на арменците, загинали по време на депортацията през 1915 г.". Думата "геноцид" обаче не прозвуча.

Станете почитател на Класа