Изменението на климата: Париж - "последен шанс" за действие

Учените призовават световните лидери да подпишат план за действие от осем точки на знаковите преговори в Париж. Ключовият елемент е целта за ограничаване на глобалното затопляне до под 2C чрез постигане на нула въглеродните емисии до 2050 г.
Срещата на ООН през декември е "последен шанс" да се избегне опасното изменение на климата, според League Earth. Научните доказателства сочат, че това може да се постигне, но само с решителни действия сега, счита този съюз от 17 институции на изследователи на климата.
Планът включва осем точки за действие:
Ограничаване на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий
Поддържане на бъдещи CO2емисии под 1000 гигатона
Създаване на общество с нулеви въглеродни емисии до 2050 г.
Нов подход - по-богатите страни помагат на бедните
Технологични изследвания и иновации
Глобална стратегия за овладяване на загубите и щетите от изменението на климата
Опазване на екосистемите, които поглъщат CO2, като горите и океаните
Осигуряване на климатично финансиране за развиващите се страни.
Председател на League Earth, Йохан Рокстрьом заяви, че това е научната цел, която трябва да се постигне при преговорите Париж.
"Шест години след провала в Копенхаген, светът вече има втори шанс за безопасен път към едно бъдеще, което ще избегне риска от тежки изменения на климата, свързани с повишаване на морското равнище, горещи вълни, суши и наводнения."
Професор сър Брайън Хоскинс от Института за изменение на климата и околната среда, Imperial College, Лондон, каза че за постигане на целта, след като глобалните въглеродни емисии достигнат връхната си точка през 2020 г. ще трябва да паднат много бързо почти до нула около 2050 г. Богатите страни ще трябва да поемат водеща роля и да помогнат на по-малко развитите страни. "Ние всички сме заедно - ние споделяме една планета, ние споделяме една атмосфера, ние споделяме една климатична система."
Изявлението съвпадна с Деня на Земята.

Станете почитател на Класа