Терористите принудили служителка да им отвори с код и започнали клането

Главният редактор на френското издание "Шарли Ебдо" - 47-годишният Стефан Шарбоние, е бил в черния списък на терористична групировка "Ал Кайда" заради карикатура на пророка Мохамед, публикувана в седмичника. По думите на експерт по международен тероризъм хората, нападнали седмичника, са бойци на „Ал Кайда" или „Ислямска държава".
"Най-вероятно е да са „Ал Кайда". Именно тази групировка е специализирана във "външни" операции", обясни той.

Служителката на изданието разказа пред британската телевизия "Скай нюз", че нападателите открито са казвали, че са хора на "Ал Кайда".

"Когато приближих вратата на сградата, двама въоръжени мъже с маски започнаха да ме заплашват. Те искаха да влязат вътре. Аз въведох кода за отваряне на вратата. Те започнаха да стрелят, това продължи 5 минути. Аз се скрих под масата. Те безупречно владееха френски език и твърдяха, че са от "Ал Кайда", разказа свидетелката.

Както по-рано стана ясно, в атентата са участвали трима души.

"Всички усилия на държавата сега са фокусирани върху издирването на тримата престъпници, които извършиха този варварски акт. Ще информираме обществеността за хода на разследването", каза министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов, който по разпореждане на президента Франсоа Оланд оглави кризисната група.

Станете почитател на Класа