Сигналите за корупция на ГКПП са намалели на половина

Наполовина са намалели сигналите за корупция на ГКПП и за неправомерни действия при пътния контрол през летния сезон, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Данните в сравнение със същия период на 2011 г. са анализирани след проверки на Дирекция „Инспекторат".

Предприетите мерки през активния летен сезон /1 юли - 30 септември/ бяха насочени към недопускане на корупционно поведение от страна на служители на МВР при преминаване на туристите през ГКПП и при проверки за контрол и безопасност на движението.

Планираните акции са проведени съвместно от служители на Дирекция „Инспекторат", ГД „Гранична полиция" и ГД "Национална полиция" в районите след ГКПП, по основните пътни артерии, свързващи пунктовете и по пътната мрежа на територията на областите Хасково, Пловдив, Пазарджик, София и София-град. Проверките са включвали контрол върху организацията на работата и анкети с пътници от чужди страни.

21 са получените сигнали за нарушения през посочения период - 3 са свързани със служители на ГДГП, осъществяващи паспортно-визов контрол, 18 са за полицаи, изпълнявали контрол по ЗДвП. Сравнителният анализ на данните сочи, че през същия период на проверки през миналата година сигналите са били 41 /съответно 6 за гранични полицаи и 35 за служители, осъществявали пътен контрол и патрулно-постова дейност/.

Изводите сочат намаляване с 49% на постъпилите сигнали с данни за корупция или неправомерни действия при пътния контрол. Същевременно са увеличени проверките и разговорите с чуждестранни граждани и те са три пъти повече в сравнение с миналия летен туристически сезон. В по-голямата си част пътниците и туристите са изразили одобрение от граничните проверки на ГКПП и за заявили, че не са били обект на необоснован контрол от страна на служители от пътната полиция.

Съвместните проверки на екипите ще продължат и през предстоящия зимен сезон.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа