Интелектуалният труд предпазва от деменция

Ранното пенсиониране изглежда привлекателна перспектива, но може би не е най-доброто решение, поне що се отнася до здравето. Според изследване, цитирано от „Гардиън“, се оказва, че тези, които поддържат мозъка си активен чрез работа, особено когато са в напреднала възраст, намаляват шанса да бъдат застигнати от болестта.
Проучването е направено от Института по психиатрия към Кингс Колидж в Лондон. Деменцията е състояние на прогресивно дегенериращи умствени възможности, способност за концентрация и памет. Обикновено тя се асоциира с нормалните процеси на остаряване, но в действителност може да настъпи на всяка възраст. Сред един от най-честите причинители на това състояние се нарежда болестта на Алцхаймер. При изследването се установило, че образователното ниво на пациента и естеството на неговата професия не е фактор, що се отнася до рисковете от деменция. Специалистите обаче открили, че сред хората, които са се пенсионирали по-късно, състоянието е по-малко разпространено. Според изследователите интелектуалната стимулация на работното място при хора в напреднала възраст има благоприятно въздействие и предпазва от развитието на деменция.
Ще са необходими още много проучвания, за да могат лекарите да използват тази информация ефективно в борбата срещу болестта. Резултатите от изследването не са еднозначни и за ниския процент заболели сред късно пенсиониралите се би могло да има и други обяснения. Въпреки това и други данни свидетелстват за позитивния ефект на повишената умствена активност в напреднала възраст. Според статистиката близо един милион души ще развият деменция в близките 10 години. Освен умствените занимания срещу появата на болестта специалистите препоръчват превантивни мерки като балансирана диета, включваща морски продукти, и храни, богати на омега-3 киселини.

Станете почитател на Класа