Бени Ревах – художникът фотограф

Една кратка, но отдавна планирана визита в България, ми предостави възможност да се срещна с Бени Ревах, израелски художник с български корени. Той е роден в Пловдив, след което в първите години след Втората световна война семейството му се изселва. Той попада в Израел в началните пионерски години след официалното създаване на държавата.

 


Художник по призвание, без предварителна подготовка той попада в едва прохождащата телевизия и зареден с ентусиазъм се захваща с декорацията на предаванията. Налага му се да се образова в движение - учи декорация в САЩ, следва вътрешна архитектура и специализира дизайн.

 


Той първи въвежда компютърните технологии и 3Д проектирането на декорите и не след дълго оглавява отдела „Дизайн" на Educational TV в Тел Авив. За целите на създаване и проектиране на декори в телевизията се захваща и с фотография, която по късно става негово любимо хоби. Постепенно дизайнът и фотографията започват да се преплитат, допълват и сливат в нови форми, креативно видоизменени обекти и ракурси и той навлиза в дълбините на все по-популярния напоследък Digital Art.

 

 

 6219 פסלים

 


Натрупването на опит и знания през годините, активния творчески импулс и търсещата му душа се изливат в учудващи хармонични трансгранични произведения, обединени от особено вътрешно идейно преживяване и характерно единство.

 

 

שולים אנפסטו 101 as Smart Object-1

 


Бени подготвя обширна изложба и с удоволствието ни предостави привилегията да видим няколко от подготвените за нея произведения.

 

 

גרגר שעונית

 


Още първият поглед показва как технологиите видимо подпомагат сериализирането на визиите, взаимното проникване на стилове, форми и идеи, а строгата самокритичност на автора отсява и избистря вариантите и поднася на зрителя чистата еманация на едно вдъхновено творческо претворяване на все по-технологизиращия се свят около нас.

Станете почитател на Класа