Триизмерен театър за вишнева градина?!

Нестандартна интерпретация на Чеховото драматургично наследство ни предлагат в новата постановка "Чехов 3D" на Младежки Театър "Николай Бинев". В него вземат участие актьорите:
Десислава Чутуркова и Милен Николов, под режисурата на Георги Михалков със хореографията на Ива Караманчева и визуалния дизайн на Стоян Радев.

Спектакълът е изграден от над 50 произведения на автора, както и неговата най-нова биография, изключително динамичен, звучи съвременно, с чувство за хумор, но задава много въпроси. Тъй като основната професия на писателя е лекарската и в представлението тази тема е сериозно засегната, смятаме че ще Ви бъде интересен нашият поглед.



Представлението изследва  непозатото у личността на великия писател и драматург - неговата ексцентричност, екзалтация, дълбочина, всеотдайност, провокация, цинизъм, жестокост... На прицел е животът му, разпънат между неверие и пророчески бяс, студенина и копнеж, скепсис и усмивка. Онзи пласт, който с маниакална дискретност е пазил в сянка. Отношенията му с жените. Страстта му към дефлорацията, десетките „разбити сърца” по пътя му, стотиците проститутки, с които е споделял самотата си... Всичко онова, което изправя стена между мъжа и жената, прегради драматични и трагични, а според Чехов – предимно комични.



Режисьорът Георги Михалков споделя за източника на своето вдъхновение от Чехов: „Фабулите му са кристално ясни. Подбрали сме отделни случки, парчета диалог и герои, които ни позволяват да изградим сюжета и взаимоотношенията на мъж и жена. Разчитаме на смеха при Чехов“. 

Представлението си поставя за цел да изгради онзи пласт от живота на А.П.Чехов, който той с пословична дискретност е пазил в сянка. Отношенията му с жените. Сложни, болезнени, противоречиви, страстни и дистанцирани, епистоларни и не само... На фокус е личността на писателя, която се промъква с философиата си, емоциите си и биографията си в кратките, но документално изострени разкази, както и в пиесите си.

Едновременно с това не става дума за сух, театрален анализ, продиктуван от някакъв пиетет пред гения. От цялото творчество на Чехов са подбрани фабули, отделни случки, парчета диалог и герои, които ни позволяват да изградим сюжета и взаимоотношенията на мъж и жена. Една история, която той отказа да напише – тази на неговият начин да обича.



Идеята за подобен спектакъл е вдъхновена от скандалната биография на Чехов, написана от Доналд Рейфийлд, която буквално взриви аудиторията и не може да те остави безразличен,независимо дали приемаш или отхвърляш фактите, излезли на бял свят. Както казва автора: „Три години изследвания, разшифроване и осмисляне на документите ме убедиха, че нищо в тези архиви не може нито да дискредитира, нито да опошли Чехов. Резултата е точно в обратното – сложността и дълбочината му като писател стават още по–очевидни, когато се окажем способни да обясним човешките му достойнства и недостатъци.”



Този триизмерен образ на писателя, дълбоко законспираран в творчеството му, си поставяме за цел да реконструираме. Защото изведнъж се оказва, че в търсене на 3D изображението му, всеки от нас открива и своите собствени скрити измерения – на мотивите, желанията, страховете си. Защото всяко представление по текст на Антон Чехов е изпит. Изпит по взиране в себе си. Безжалостно диагностициране на собствената самоличност, взаимоотношения и степен на изхабяване. В равна степен както за екипа, така и за зрителя.

Станете почитател на Класа