Делото срещу Филип Златанов с "тефтерчето" започна по бързата процедура

Делото срещу бившия шеф на uомисията за конфликта на интереси Филип Златанов започна в понеделник по съкратената процедура на първа инстанция пред Софийския градски съд. По искане на адвокатите на Златанов казусът ще се гледа без разпит на свидетели и вещи лица в съдебната зала.Филип Златанов, който е протеже на ГЕРБ, бе изправен пред съда за три избрани случая от неговото прочуто тефтерче. В него той си бе водил подробни записки, за да си напомня кого да "удари" и кого не. Прокуратурата го смята за виновен, защото е прикрил от обществото водената проверка срещу Росен Плевнелиев, от което държавният глава е "извлякъл облага". Така на президента са му били спестени имиджовите щети, смятат от Софийската градска прокуратура. От държавното обвинение предварително обявиха, че самият Плевнелиев няма отношение към случая, след президентът протестира срещу формулировките на прокуратурата.

Обратно на казуса с президента, прокуратурата смята, че на Димана Ранкова и Лилия Бунева са били нанесени вреди заради едноличните действия на Златанов. Ранкова и Бунева са обявени публично за виновни в конфликт на интереси, но не са били уведомени за решенията на комисията и не им е била дадена възможност да се защитят, което е правомощие на председателя на комисията. Така са им нанесени вреди, смятат от прокуратурата.

В хода на разследването са разпитани 32 свидетели, изготвени са били 5 компютърно-технически и една съдебно-почеркова експертиза.

За първото заседание на съда по делото бяха призовани четирима свидетели, от които двама се явиха - бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров и бившата съветничка на президента Димана Ранкова. След като СГС днес одобри молбата за съкратено съдебно следствие, свидетелите бяха освободени. Подсъдимият Златанов на свой ред не се призна за виновен, но отказа да дава обяснения.

Очаква се пледоариите по делото да се състоят във вторник.Още при изнасянето на скандалното тефтерче с подбрани страници от него стана ясно, че прокуратурата държи да направи публично достояние именно на казуса с президента.В записките си Златанов съвсем чинно бе описал инструкциите за употреба на случаите на Плевнелиев и Димана Ранкова: "Винаги да се уведомява И. Ф. за обаждания от първите мъже на държавата, плюс председатели на комисии"; "В 11 ч да се публикува (на сайта на комисията - бел. ред.) решението за Ранкова без президента в заглавието", "Реш. за прекратяване на Плевнелиев - другата седмица"; "Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет"; Какво да правим с Ранкова и президента"; "Ранкова не се качва, чака се Дянков, настоява тя да стане от БНБ".

Станете почитател на Класа