Още няма информационна система за противодействие на престъпността

Станислав Савов, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Информационната система за противодействие на престъпността (ЕИСПП) все още не е готова, каза вчера правосъдният министър Маргарита Попова пред bTV. Това е била причината срещу убития на 5 януари в центъра на София радиоводещ Боби Цанков да е имало 12 условни присъди за измама и те да не са оценени като рецидив, защото съставите на съда, които са се занимавали с дадено дело, не са знаели за другите му присъди.
Изграждането на Единната информационна система за противодействие на престъпността е започнато през 1996 г., заяви пред „Класа“ бившият правосъден министър Миглена Тачева. Тя поясни, че оттогава досега по проекта са вложени 15 млн. лв. Средствата са изцяло от републиканския бюджет. Според нея обаче през 2008 г. и 2009 г. в проекта не били влагани никакви пари.
Пред „Класа“ бившият член на Висшия съдебен съвет Иван Димов, който отговаряше за електронното правосъдие, потвърди, че подобна система липсва у нас. Според него до миналата година изграждането на ЕИСПП е било възложено на Министерството на правосъдието, но след последните промени в Закона за съдебната власт, т. е. от средата на миналата година, системата е възложена на прокуратурата. „Какво обаче е направено, не ми е известно, зачатъци на тази система има единствено в Националната следствена служба (НСлС)“, каза Димов.
Единната информационна система за противодействие на престъпността е съвкупност от автоматизирани информационни системи. Тя се състои от централа (ядро) и е свързана с всички системи на съдебната и изпълнителната власт. Нейната цел е да се обработва информация за събития и обекти от наказателния процес, както и изпълнението на наказанията. В цялост тя трябва да осъществява единното информационно осигуряване на дейността по противодействие на престъпността.

Станете почитател на Класа